Mislim da je nepotrebno prevoditi termine koji su specifični za jednu stanicu/proizvođača, već treba poraditi na razumijevanju 'generičkih' pojmova za pojedine vrste modela, glider, acro,heli......
Zato ću pokušati , ne prevesti , nego rastumačiti dio koji se odnosi na jedrilice, uvažavajući činjenicu da pojedini brandovi nemaju isti naziv za iste pojmove. ovdje se radi o 'sabloniziranim ' mixevima koji nemaju dovoljno veze sa nečim što bi se zvalo 'napredno programiranje'.
Dakle:
Advanced GLIDER Programming
9 wing Type (6 Main Wings, 3 Flying Wings) = raspored kontrolnih površina na krili, definiraju 6 verzija za krilo i 3 verzije za leteća krila (Zagi i sl.)
Five Tail Type (Main Wing: Normal, V-Tail, Ailevator) (Flying Wing: 1 Servo Rudder, 2 Servo Rudders)= razne vrste repnih površina i rasporeda njihovih kontrolnih površina: 'normalni rep (ovo je totalno krivo , jer može biti X ili T rep!), V-rep (moj omiljeni
), Ailevator - vidi tumaćenje dolja..., zatim raspored kod letećeg krila (1 servo ili 2 serva za skretanje - ne kužim
)
Quick Model Options Select (Motor, Retracts Gear, Airbrake)= jasno samo po sebi, tipično za brand
Motor Control (Switch on/off)**= jasno da je u pitanju naziv za kontrolu motora motorne jedrilice
Airbrake = zračna kočnica, nije jasno da li Schempp-Hirth ili neka druga, vidjeti manuall !
Airbrake to Elevator Mix**= kod otvaranja zračne kočnice model može pokazati tendenciju recimo dizanja nosa i to se kompenzira ovom funkcijom
Aileron to Rudder Mix**= 'glatki' zavoji idu samo uz kombinaciju kormila smjera i elerona, to se drugdje naziva i 'combo', ovdje je 'glavna komanda (input) eleron
Elevator to Camber Mix**= kod promjene profila krila recimo flapsovima (speed ili kočnica9 može se pojaviti tendencija da model pikira ili diže nos, to se kompenzira ovim miksom
Rudder to Aileron Mix**== 'glatki' zavoji idu samo uz kombinaciju kormila smjera i elerona, to se drugdje naziva i 'combo', ovdje je 'glavna komanda (input) kormilo smjera
Aileron Differential*= eleroni se u pravilu kod nesimetričnog profila ne kreću jednako gore i dole zbog pojave 'adverse yaw',; ukratko, eleron treba ići više gore nego li dole, (ovo me 'stručno hebe' kod letećeg krila
)
Aileron to Flap Mix**= mix između elerona i flapsova, programirati utjecaj kretanja jednih na druge (vidi dole butterfly)
Launch (Stick Position Auto Cut Function)**= položaj kod startanja modela (pretpostavljam, treba vidjeti priručnik)
Camber Mix**= miksevi koji se odnose na promjenu profila, vidjeti i gore i dole ..
Flap Control*= mislim da je ovo tipično za dati brand ...??
3 x Gyro Sensitivity (ex: AILE/ELEV/RUDD)*= netko leti jedrilice stabilizirane sa gyro???
Butterfly**= je vrsta zračne kočnice, bitno je da flapsovi idu dole skoro okomito, a za kompenzaciju eleroni idu gore, ali ne sasvim da bi se zadržala kontrola po uzdužnoj osi; treba umiksati i elevator da ne bide promjena u 'pitch'
V-Tail**= V-rep, već navedeno gore kao opcija kontrolnih površina stabilizatora repa
Delta Mix**= miks za leteće krilo i slićne 'delta' modele (elevoni kao naziv za kontrolne površine)
Ailevator**= vrsta kormila dubine, elevatora, gdje se odvojeno upravlja sa lijevim i desnim dijelom kako bi se npr. poboljšalo izvođenje 'roll-a'.
Mislim da je sasvim jasno zašto ovo nema smisla direktno prevoditi bez usporedbe sa drugim-slićnim terminima pojedinih brandova, jer potrebno je razumjeti specifično upravljanje modelom.Ukratko - znam da nisam puno pomogao !
Damir