Stavio sam i gornje kepove na rebra: njihova uloga je učvrstiti samo rebro po poprečnoj osi i time doprinjeti stabilizaciji cijelog krila, a dobro dodju i prilikom presvlaćenja kao solidna podloga.
Kepovi se obićno rade od karbona, npr:
http://www.flyfreak.net/samogradnja/build-log-stojedinica/90/..no ovdje sam pribjegao jednostavnijem rješenju, jer za karbonske bi onda trebao povisiti stražnji dio rebra za debljinu kepa, a to znači izradu novih šablona. Kako sam imao ovakve, nije mi se dalo iznova, iako bi varijanta sa karbonom dala bolje rezultate.
[attach=1]
Dobio sam nekoliko komentara od cijenjenih kolega, u stilu: radiš buletproof model ;
To je točno, ima dosta ugrađenog materija i ojačanja, no nastojao sam ne pretjerati sa masom. Očekivana težina sa 4S4000mAh je manje od 2,4 kg, kolika je bila autorova varijanta sa OS Max 6,5 ccm.
Zato, iako trup izgleda debeo, radi se o balsa-šperu ljepljenom sa PU i to nije težak materijal. Trupovi ovakvih modela trenera su obično 3 mm topolov šper sa 4 uzdužne letvice , uz malo perforacija i presvučenih sa folijom dati će približno istu težinu, ali prema mojoj procjeni manju elastičnost kod udarca o tlo.
Problem kod šlepanja je ako jedrilica prva naglo poleti više od šlepera u zrak; u tom slućaju jedrilica naglo stalira i 'cukne' preko sajle šlepera koji se gotovo zaustavi i pada jedno vrijeme okomito i ako se to dogodi na maloj visini slijedi kreš.
Zato razmišljam trapove napraviti od kompozita, a ne dur-aluminija ili hidronala, napravio sam šablone za jednu varijantu od stakla i kevlara.
Damir