Ovo krilo na kojem ja radim ti je Herman crto i i slićno je elfovu.
Neko mi je rekao da si ti radil s laserima, Co2 ili s diodama?
Mislim da bi mogli rezat i s 2000w+ diodom bez problema.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Uglavnom sam radio sa diodnim laserima, ponešto sa impulsnim na 'zrak', tj. dušik iz zraka. Sve su to slabi laseri, jest da neki mogu propaliti, ali jako sporo, tako da je rezanje uzaludno - uzorak se pregrije i ponekad zapali. To mjesto treba hladiti komprimiranim zrakom ili nekim drugim plinom (argon za neke stvari), tako da se ne oštećuje okolni materijal. Druga svrha tog plina je otklanjanje dima, tako da se zraka ne absorbira i/ili refraktira u okolni prostor (sitne čestice dima - ugljičnog monoksida i nedogorenih spojeva raspršuju zraku).
Vjerojatno si mislio na 2W lasersku diodu, vjerojatno onu plavu iz projektora. 2 kW laserske diode postoje, samo što su to 'multi-emitteri', odnosno višestruki izvori svjetla, a takav bi bio i fokus - umjesto jedne točke, imali bi više točaka slabijeg intenziteta. Uglavnom, se te snažne diode koriste za optičko pumpanje nekog drugog laserskog medija i time dobiva druga valna duljina, ali ovaj puta mogućnost finog fokusiranja.
Sve ovo gore čitaj: skupo.
CO2 laser je (zahvaljujući kinezima) postao jeftin, ali isto tako njihova laserska cijev je loše napravljena i nema dugi vijek trajanja. Problem je što kinezi spajaju elemente nekim ljepilom, a ne specijalmim metalima (kovar, invar...), a kad ljepilo počne isparavati svoje pare, zrcala unutar lasera se 'zamagle' tim smolama i onda laser počne krepavati.
Iako imam ljubičasti lasr (namjenjen za blue ray diskove), snage do 700 mW, stvar je ista kao i ovaj manji od 400 mW. Razlika u snazi je mala. Da bi ti predočio koliko je to zapravo slabo za bilo koji ozbiljniji rad na drvetu, snimio sam kratak video:
http://www.youtube.com/watch?v=BMVRW2Zv3wMIstovremeno se ispričavam na off-topic-u. Ako je netko zainteresiran za čavrljanje o laserima, možemo prenijeti temu u birtiju.
LP,
milan
---