Kopajuci po arhivi nasao sam nekoliko meni osobno dragih projekata samogradnji takmicarskih jedrilica. Svatko tko se bavio samogradnjom zna o cemu se radi. Pocinje se konstruiranjem modela, nabavkom materijala, izradom te na kraju (ako bog da) i pokusnim letom
. Iz te arhive izvukao sam kolaz samogradnji iz svoje 25. godisnje modelarske karijere, a tu se radi prije svega o modelima HLG, F3K, F5J-400(N) kategorija. Zasto su mi ti modeli toliko posebni? U to vrijeme, za te kategorije skoro pa nisi mogao kupiti komercijalni takmicarski model ili mozda kao ja, nisi imao toliko papirnatih sredstava (skrpalo se nekako tek za njemacku stanicu i elektroniku) pa si uz sve to jos zadnje sate i minute prije tekme ljepio ili krpao, da bi ponekad vec nakon stotina prevozenih kilometara nakon prvog bacanja ostao bez svega
Naravno to nas nije obeshrabrilo i na provratku doma olovka i pilica u ruke pa su krenuli novi izazovi.
Zahvaljujuci nesebicnom pomoci modelarskih kolega iz pojedinih tada jakih modelarskih klubova (Zapresic, Sisak, Tresnjevka, Ludbreg, Ptuj, Maribor itd...) i mi iz manjih sredina dobili smo pristup kvalitetnim materijalima (ultralaganom balzom, ruskim kompozitima itd...) i tehnnologijama pa smo i sami mogli izrađivati vrlo konkurentne modele u svojim kategorijama.
Sa nostalgijom se prisjecam tih meni osobno najljepsih modelarskih vremena, a vjerujem i mnoge kolege modelari sa ovog foruma koji su to prosli također