x8 smješko odradio danas 10-tak letova i zadovoljni smo.....s batkama 4s 4000mah 20c stare oko 1g cca 300 letova ima 14-15 min aktivnoga leta...
Franky glede smjera okretaja propova na x8 za sada osobno nemam iskustva s spomenutim-koristim provjereno i preporučeno od dji....ipak su oni pisali algoritme za MCU.
Ne kažem da ta druga opcija nije bolja i stabilnija ali s aspekta sigurnosti u slučaju otkaza reglera ili motora imam veliki ?...
Znam da ljudi lete na toj kombinaciji i da su zadovoljni-ali ja sam staromodan tip pa ću se držati uputa proizvođača.
Glede graupner propova tu si apsolutno u pravu -VRIJEDE SVAKE LIPE.....iako dji 10x3.8 stoje im uz rame...
Vidimo se...
Kako misliš " u slučaju otkaza reglera ili motora imam veliki ?..."
Redundancija je ista, čak štoviše da otkažu svi gornji ili svi donji kopter može nastaviti letjeti kao običan quad (naravno ako ima dovoljno potiska sa 4 motora), gornja i donja platforma (ako ga tako promatramo) su YAW stabilne, u slučaju da je kontroler Wookong mogu se u motor mixeru podesiti throtle zasebno za motore pa postići to da i gornji i donji rade jednakom snagom. Kod manjih koptera to ne dolazi toliko do izražaja, ali svejedno neke sitnice čine perfekciju. DJI algoritam je "glup" i nema informaciju (niti senzor) o tome dali mu se npr. prednji-lijevi-gornji vrti CCW ili CW, on samo izdaje zapovijed elektronici motora da ubrza ili uspori. Ako je hardverska forma zadovoljena a odziv na reakciju senzora daje kompenzirajući efekat (negativna povratna veza) stvar funkcionira. Čak što više Herkules preporučuje da se ide na takvu konfiguraciju (zbog sigurnosti), a s druge pak strane DJI je jako "rezerviran" po tom pitanju i iako u uputstvima navode da ih se kontaktira oko podešavanja motor mixera (za određenu konfiguraciju koja nije standardna) najčešći odgovor koji je moguće dobiti:
"
Hi, Sir, Sorry, can not help you on this. You should follow the default motor mixer provided in the software. Best regards, DJI"
Jako puno X8 coptera već lete u toj konfiguracijiali ne zato što im se tako leti nego zato što su imali problema sa YAW-om i sa efikasnošču, za predpostavit je, da, veliki propeleri su u igri, iako to nije slučaj kod tvojih koptera i znam da lete super i ovako ovo je više bio kao prijedlog za neke od budučih testiranja, budući da volite testirati.Ja sadovih dana trebam poletjeti jedan veči X8 sa KW11 motorima i odmah ga spajam u ovu konfiguraciju jer mi se čini bolje, a vidim na slikama od Matijažovih koptera da isto tako stoje namontirani propeleri (gornji kao klasičan quad)
, iako još nisam nikad letio u ovoj konfiguraciji ali evo valja i to isprobat.