izgleda da sam potrefio max od antene za radijaciju u sve strane, direkt dolje ima rupu, kada letim iznad sebe na na večoj visini osjeti se slabljenje signala, neznam dali je to inače tako kod tih antena, neka 4tm uskoči
Frankycro odličan rezultat čini mi se da si sve postavio na platformu tamo gdje treba..
Mrtvih zona naravno da ima kod svake antene kod nekih više kod nekih manje.Isto ovisi o tipu antene, polarizaciji, mjestu kako je i gdje postavljena, utjecaj okoline na dijagram(zna biti velik), pojačanju........
Na slikama clowerleaf dijagrama zračenja se točno vidi kako je tzv.balon zračenja elektromagnetske energije u teoriji pravilan i u osnovi vrijedi za poluvalni dipol.Međutim kako u praksi uvijek ima gubitaka i raznih neprilagođenja koja su posljedica nepravilne izrade ili proračuna umjesto dipola, prave se antene s više elemenata(clowerleaf) koji su pomno izračunati tako da se navedeni utjecaji svedu na minimum.....
Mrtva zona ili rupa u signalu je točno kako ide os antene(iz kabla u beskonačno)u jednu i drugu stranu.
Kod postavljanja antene na letjelicu treba voditi računa da je signal najači u dijelu gdje je balon najširi pa ga tako i treba postaviti.
Kako si ti to Frankycro postavio to bi bilo najbolje.
Isto tako trebalo bi gledati da antenu uvijek odmaknemo od dijelova letjelice barem 3 valne dužine.....kako bi se smanjio utjecaj okoline....
Druga slika pokazuje dijagram zračenja usmjerenih antena u našem slučaju helix...
Što helix ima više namotaja to je glavna latica duža (odnosno pojačanje antene je veće) ali s tim i uža(smanjuje se kut).
Male latice s strane objašnjavaju zašto helix antene primaju i s strane ali samo u slučaju kada smo blizu jer je tada signal dovoljno jak (nema prostornoga gušenja i utjecaja fresnel zone).
Što antena ima više namotaja to su te male bočne latice rijeđe-kraće-uže i manje ih ima= oprezno s brojem namotaja......
Možda će me sad neko osudit ali usklađenost VTX-Ant (5,8GHz) je ključna za dobar domet stock 2,4ghz stanice, neznam po kojoj formuli se stvaraju niži harmonici i razna "špricanja" ali znam da ćim sam nešto kemijo na VTX-Ant relaciji komande na 2,4GHz su trpjele, jednom kad sam probao ono kinesko koljeno pod 90 stupnjeva komande pukle na 300-400m, pisao sam već o tome.
Kada je antena neprilagođena a imamo predajnik koji je malo lošiji zbog raznih utjecaja(različita impendanca=swr=smatnje) dolazi do tzv.špricanja gdje se u izlaznom stupnju predajnika pojačavaju razni harmonici od lokalnih oscilatora(unutar predajnika) pa zagušuje bliži prostor.Ta se pojava dobrim dijelom može spriječiti dobrom antenom i boljim predajnikom koji ima bolje filtere(čitaj skuplje)