8A steperi, uh, to je nekaj opako onda....
moji su 3A, 3,5Nm, 1,5kg komad, do 40V
elektroniku sam kupil u kompletu, ima full step i microstep podesiv od 1/1 do 1/64
isto tak i struju podesivu.....
idealno napajanje za elektroniku i stepere bi bilo 36V 10A, još uvijek nabavljam takvo..... ali mislim da ne bude potrebe, sa 36V bi postizao debelo preko 1m u sekundi, a za to nema smisla...
za sad imam 24V 10A, koje radi super, razlika je samo u brzini stepera, jer je struja podesiva na elektronici
za tvoje potrebe rezanja, bi ti idealan bil neki veći outruner, da imaš dosta momenta, jer ti vrtoglavi okretaji iznad 25000 nisu potrebni.... jer budeš samo palil materijal, bitno ti je da na 10000 imaš dovoljno snage da glodalo ne zapinje
kaj se brzine tiče.... kakve navojne šipke imaš? kolki ti je korak.....
ako koristiš klasičan navoj...koristiš možda M8? ako da, preporuka prijeđi na M14
M8 ima korak 1,25mm a M14 2mm, nije velika razlika u koraku, ali je bolji M14 zbog 3 puta dubljih zubi, odmah imaš manji backlash i sične probleme... naravno ako ti motori mogu vrteti M14....
ako imaš navojno vreteno, zaboravi ovo prije....
ja na sam ovom "novom" cnc-u (bilo ih je par prije
) izbacil navojne šipke, idem na prijenos lancem.... prvo sam mislil zupčastim remenima, ali su jako skupi, pa je odluka pala na lanac...
prednost je da sa lancem u potpunosti izgubiš backlash, znači taj problem ne postoji, brzina se drastično poveća, za 1 krug stepera (ovisno o zupčaniku)dobil sam pomak od 10cm, ali... zbog toga pati preciznost... a i obavezno je imati prejake motore, da nema problema kod vrtnje....
preciznost bez microstepinga je samo 0,5mm, kaj mi je pregrubo... sa 1/8 microstepingom je 0,0625, kaj mi je uvrh glave, ak uzmem u obzir da nema backlash...
a i u uputstvima vele da motori najbolje rade na 1/8 misrostepingu....
inače ti microsteping ne usporava motore, mada ljudi tak misle...
elektronika samo daje "finiji" signal, manja šansa za pojavu rezonance kod vrtnje, tak da u teoriji možeš postiči i veću brzinu sa microstepingom....
sa microstepingom pada snaga motora, zbog finijeg signala, manja površina ispod grafa signala u odnosu na full step...
na full stepu moraš uzeti u obzir da kod vrtnje gubiš oko 30% snage zbog vibracija kod okretanja motora, a to raste sa brzinom... tak da kod max brzine motor ima jako malu snagu u odnosu na mirovanje...
zato je i odluka pala na lanac, 10cm po okretu znači male pomake motora, kod kojih je snaga velika, a sa microstepingom dobivam željenu preciznost, naravno uz gubitak snage, ali kad zbrojiš prednosti i nedostatke dolazi na isto, čak ispada lanac bolji...
kad skupim vremena i sklopim stvar, budem javil dal radi kak je planirano
software imam orginalni NINOS, a budem videl dal bude on ili MACH3