Za 95% modela je dovoljno 4 kanala i ništa više, to se može i sa 12$ stanicama ili stanicama starim 20-30 godina. Danas malo koji modelar zna kako mehanički podesiti model (npr. mehanički postaviti expo). I dobro je tako, niti to ne moraju znati - tehnogloija to radi za njih i to je potpuno ispravno - vjerojatno je to razvoj/napredak i treba ga koristiti. Možemo li živjeti bez mobitela - da možemo, želimo li živjeti bez njih - ne, ne želimo. I dobro je tako.
Lijepo je vidjeti kako određene teme potaknu uvijek iste reakcije. Kada se netko pojavi sa 1k+€ modelom (bez obzira vrijedi li stvarno toliko ili je samo u model nabacana hrpa svačega) to je super hit prava stvar. Kada se samo spomene stanica od 1k+€ onda to može i T9 (zapravo žao mi je da se T9 pojavljuje kao "anti"referenca - nije to zaslužila). A nitko ne razmišlja de je očekivani životni vijek modela 1/10 životnog vijeka stanice. I da će model letiti samo dok stanica radi ispravno.
Svi proizvođači danas se koriste istom tehnologijom. Tehnologijom koja dolazi iz svijeta mobitela. Nema nikakvog razloga razvijati elektroniku za prodaju u tisućama komada kada se ta ista tehnologija razvija za prodaju u milijardama komada. Mehaniku (kutije, gimbale, prekidače itd) danas u bilo kojoj kvaliteti proizvede bilo koja tvornica igračaka (ili autoplastike ili bilo koja slična). Svi dijelovi bilo koje današnje stanice (procesori, encoderi, odašiljači itd) bez iznimke su "izvađeni" iz mobitel proizvodnje - i dobro je tako. Jedina prava razlika postoji u softwareu. Neki proizvođaći jednostavno ne žele/mogu/znaju napraviti pošteni komad SW.
Što se tiče topgun stanica - Futaba je No1 apsolutni kralj ( s pravom) - dobra razvojna politika, izvrsna tehnologija, dobar software, dobar support, ispravna procjena tržišta i cijene koju će tržište progutati. Svi ostali su marginalci. U USA nešto JR konkurencije (povijesni razlozi, umro i uskrsnuo više puta) u EU malo MPX i Graupner - ostalo za sada u promilima.
Mnogo proizvođača stanica je odigralo važne korake u povijesti. Ako se zadržimo samo u digitalnom vremenu i samo par primjera:
Hitec Flash5 je bila prva "digitalna" stanica koja je napravila ogroman iskorak na tržištu. 2 memorije, Delta mix, DualRate i Expo i to je bilo to - i naravno iznimno dobra cijena. Za ono vrijeme upravo čudesno/neviđeno - ostale stanice nisu imale ni memorije ni takve funkcije ili su koštale basnoslovno čak i za današnje pojmove. Čisto me zanima koliki bi problem danas bio letiti više modela sa stanicom koje nema memorija.
Spektrum je sigurno najzaslužniji za brzi proboj 2,4GHz.
A kako to obično biva i svi ostali su brzo uskočili i svijet stanica se okrenuo preko noći (uz omanje potrese). Na žalost (a shvatljivo za hobby industriju) svi su imali poneki kiks po putu.
A sam odabir stanice je kao i uvijek osobna stvar (što god "drugi tabor" mislio o tome).
Želim li P4k - da (imao sam i P3030 i P4k) . Treba mi - ne. Može li sve što mi treba - da i puno više. Zašto ju želim - danas je stara kanta u svoje vrijeme je bila dragulj, predstavlja programski izazov (95% modelara nije u stanju isprogramirati ni osnovni model). Beskonačno pouzdana. Toliko je ružna da je zapravo zgodna.
Želim li Futabu (neku)? Treba mi - ne. Može li sve - da i puno više. Da li bi letio s njom - da. Hoću li kupiti - ne - does not ring my bell.
Želim li T9 - ne. Može li sve - da i puno više. Da li bi letio s njom - da uvijek. Hoću li kupiti -ne.
Puno je previše osobnih preferenci da bi itko ikoga uvjerio "ovo je najbolje" "moraš samo to", "sve drugo ne valja" - i dobro je tako.
Nikada (ali ni jednom) nisam primjetio (na livadi, u razgovoru bilo gdje/kada) da se s nekim manje/lošije družim zato jer ima skuplju/jeftiniju stanicu/model od mene.
Normalno je da stanica ne može ukloniti mane modelara ali može omogućiti puno toga. Bez današnjih stanica nebi bilo helikoptera, xcoptera, 3D letenja.
Samo vježba će napraviti odličnog letača (kao i u svemu ostalom) ali treba puno više od same vježbe za postati vrhunski (bez obzira natjecanje ili zabava).
A za užitak u letenju dovoljno je 1/2m deprona ili 200g balze - i ljubav prema letenju/modelima.
Priče o vezama/vlasništvu/proizvodnji MPX <-> Hitec su obične bajke. Jedina veza među njima je - isti čovjek, Chun Sue Park, je vlasnik obje tvrtke. I stvarno je neshvatljivo da nisu udružili snage i rade zajedno.
Recentna anketa "koji TX koristite" - opća publika RCNetwork foruma.
http://www.rc-network.de/forum/showthread.php/411160-September-2013-Umfrage-Welchen-Sender-fliegt-ihr
if ($znanje == NULL) {read FAQ; use SEARCH; use GOOGLE; } else { use mozak; make post; }