Skip to main content

Topic: Speedy - ajmo malo brže za siću (Read 17910 times) previous topic - next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Odg: Speedy - ajmo malo brže za siću

Reply #30
Ja bi to radio od balze i s vecim rasponom krila!

Reply #31
Pa eto, meni depron samo drzi staklo :) haha

Najlaksi je kak god okrenes. A sto se tice veceg raspona radje onda piknes onog plavog s HK!

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

Reply #32
Treba sloziti nes, tak da mogu puknut onaj sk3 1900kv 6s!

Reply #33
To da :)

Ako ovo poleti svidjet ce ti se, garantiram

Reply #34
Nije bitno hoceli se meni svidjeti, samo je bitno da to poleti!

Reply #35
Bude. Ne tak skoro al bude. Hahahah :)

Reply #36
Setup je napokon određen. NTM 2836 3000kV sa 4.5 x 4.5 propom na 1000mAh 4S 45-90C NanoTech bateriji - oko 700-750 watta.
Detaljniji izbor propa će se odraditi na "klupi" uz mjerenje struje.

E sad, pitanje za stare znalce: do koliko ampera otprilike "drži" Plush 40A regler prije brown-outa? Kaže na HK-u 55A burst (taman za ovaj setup). Naime, pokušavam ostat što lakši, a i veliki regleri ne stanu u ovaj model baš. Ja sam ga osobno silio u Acromasteru sa jedno 50-52A, nije nikad štekao.

Pitam jer smo Coljo i ja maltretirali Sentry 60A na preko 80A u više navrata, držao se na životu bez problema :) Ako bude frka, ići ću na neki maleni BEC da Speedy ne ode opet u vinograd il tak negdje :P recimo: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__40251__HobbyKing_HKU5_5V_5A_UBEC_EU_warehouse_.html

Nadam se da ovaj prop neće biti previše (da ne bi dobio zvrk umjesto aviona)
Mišljenja?

Hvala unaprijed :)

Reply #37
Ovako;

Outrunneri naspram inrunnera: Prednost što imaju veći okretni moment, mana što imaju vrlo velike gubitke na visokim okretajima (>20k rpm) i još jedna mana što su namotaji iznutra pa se teže hlade od inrunnera (što u biti isto spada u manjak efikasnosti).

Pored toga, NTM motori imaju prilično loše lagere i loše su izbalansirani.

Drugim riječima, za tvoj prop (vrlo maleni), broj KV-a i broj ćelija je inrunner daleko bolji izbor. HK ima dobar izbor jeftinih inrunnera. Nisu neki vrhunac izrade ali izdržati će do 35-40k rpm-a bez većih gubitaka (grijanja i vibracija).

Sljedeće, po pitanju ESC-eva; Skoro svi ESC-evi podnesu i dvostruko veću jakost struje od nazivne, u kratkim intervalima (<5s). No, pošto jeftini esc-evi nemaju active freewheeling, onda vožnja "na pola gasa" rezultira da zbog oduzimanja energije motoru putem pwm-a, ta energija velikim dijelom odlazi u grijanje ESC-a.

Prevedeno na hrvatski, ESC želiš predimenzionirati, a ne poddimenzionirati. HK drži jedino YEP, a da ima active freewheeling i YEP bi eventualno moga malo poddimenzionirati, svi ostali ESC-evi će se vrlo jako grijati (i brzo krepati uz posljedičnu štetu na modelu i nedaj bože okolini) kada nisu na full gas.

Reply #38
Znam za inrunnere, ali nažalost ovaj motor sam kupio prije par mjeseci i nikako da poleti. Dakle, on ide u model a poslije ćemo vidjeti kako i što :)
Za lagere se slažem, ali za balans ne (držim ga u ruci na punom gasu bez ikakve vibracije, odlično je balansiran (možda samo imam sreće).

Nisam znao da će se regler duplo jače grijati na pola gasa, tj. nisam primijetio do sad. Znam da moram predimenzionirati regler, ali radi se o modelu koji ne smije ići preko 400 grama ni pod razno, znači teži motor i bateriju pokušavam nadoknaditi lakšim reglerom. Ipak je ovo "hot" setup koji ima cilj izdržati jedan let i napraviti (za mene) najveću brzinu kojom sam do sad upravljao model.

Ako netko ima savjete za lagani regler koji može izdurat puno, vičite (spreman sam uložiti i u njega i u BEC ako će to imati smisla).

Hvala, Shimpa!

Reply #39
To je izazivanje vraga.

Model bi mogao ići debelo preko 200km/h a regler na rubu da krepa.

Ne bih htio biti prepametan no osobno to ne bi radio. Kupi regler od 100A i miran si.

Reply #40
Kupi si yep, Sdspot i plavi imaju karticu za programiranje. samo da znaš, yep od 100-150a ti je razlika u 4 buksa.

Spektrum dx7s i razni modelčeki

Reply #41
Ništa onda, ili ide BEC unutra pa da bar mogu deadstick slijetanje isfurat ili veliki regler. Hvala jos jednom!

Reply #42
Iskusni graditelji, kako najpametnije riješiti izlaznu ivicu? Ja sam samo što ravnije osušio staklo i epoksi, nakon rezanja istog sam još malo "prekitao" i šmirglam do savršenstva i oštrine :D

Jel to ok ili? Ne bi komplicirao jer je mali model, ali volio bi čuti kako se to inače rješava.

Reply #43
Nema odgovora od majstora samogradnje, ali ima mali update.
Krila su napokon osmirglana, a sistem internih pushrodova rijesen. Na ovom modelu nista nece "viriti" :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Reply #44
Đizus prvi puta čitam temu promakla mi kao da je bila 'zamračena'  ;)

Ugl, pitaš za izlaznu ivicu na speedeyu od deprona, morala bi biti ćim tanja da ne povečava otpor pri kretanju kroz zrak: može se izvesti tako da se depron izbrusi ili izreže špica vrućim žicom - preko svega onda ide staklo+epoxy.  Bolja varijanta je da se napravi o fine tanke letvice, može tvđa balsa ili lipovina . Prije nego se uljepi treba je fino obrusiti i još nakon ljepljenja malo popraviti - slijedi opet staklo + epoxy.

Druga stvar je, da ovakvi Race-rat klaa modela uz dobar motor lete kao od šale preko 100 km/h i tu takvo krilo preživljava nevjerojatne deformacije, čak takve koje odrasli muškarac nebi mogao rukama zadržati. Ako ne vjeruješ, sjedni kao suvozač u auto, neka ga netko zaleti brzinom 100 km/h i stavi krilo van kroz prozor da vidiš kakve su tu sile u pitanju ! Pazi da ti se ne razleti ili izleti iz ruke !

Zbrog toga se takvo krilo izvodi vrlo čvrstim, pogotovo na torziju, dakle sistem torzijske kutije + ojačanja u vidu ramenjača , prednje, zadnje ivice i sl.

Načn na koji kaniš upravljati eleronima trebaš JAKO dobro osigurati, jer površina žice je malena i ako je tako ulijepiš u depron to bi moglo izletiti kod prvog zavoja u brisancu. Dakle potrebna je veća kontakna površina deprona i žice za upravjanje.

Ako želiš , mogu ti poslati .xls koji ti izračuna koliki je servo potreban za neku brzinu i površinu/otklon kormila: nakon izračuna, optereti utegom spoj elerona i žice pa ćeš vidjeti o čemu ti govorim,  otpor zraka raste proporcionalnu kubu brzine i tu nema milosti, il' udovoljiš zahtjevimal il' se raspadaš .

Damir