Hvala X na ukazanom povjerenju mojim testiranjima lijepo je čuti da netko to čita.......
Htio sam reći da svakako tko leti u nekim normalnim granicama udaljenosti od stanice zaista ne treba mijenjati fw radi toga...
ALI................
Ja sam korisnik frsky od samoga početka i na neki način njegov sam fan....
i mogu reči da prijemnici D serije rade perfektno u svim uvjetima, a kada to kažem govorim na osnovu mojih iskustava (cca 2000 sati leta rotorom u raznim uvijetima, i isto toliko raznim modelima na aerodromu i raznim livadama....) i mjerenja s motorolinim mjernim 40ghz t-setom....
Obzirom da je u današnje vrijeme okružje u kojemu letimo uglavnom onečišćeno rf smećem, pogotovo urbane sredine( snimanje rotorima) freq. hooping je bilo glavno oružje frsky-a kako bi tome doskočilo.....po saznanjima s moga posla to radi sigurno i provjereno(mislim na profi uredjaje...)
ALI hoping znači i da prijemnici moraju imati veći raspon u određenom frekventnom rasponu što po defoultu nosi ukupnu manju osjetljivost ulaznoga kruga ( jer je selektivnost manja-veća selektivnost znači i veča osjetljivost ulaznog kruga rx-a s istim set-up-om)
Da bi tomu doskočili proizveli su steckirani dipol u pcb varijanti koja je ugrađena u plastično kučište s krajnjim rezultatom da prijemnik ima veči domet(čitaj veću osjetljivost).
E sada zašto antena u velikom plastičnom kučištu? Razlog je vrlo jednostavan...svaka antena i njezin dijagram zračenja ovisi o puno elemenata a jedan od njih je i utjecaj okoline na sami zračeći dio same antene.....s kučištem uvjetno su antene stavili u neko najbolje umjetno okružje-odnosno ako pogrešno postavimo antene na model nismo znatno utjecali na sam dijagram zračenja antene(čitaj domet)....
Te iste antene se mogu kupiti posebno u različitim dužinama koaksijalnoga kabla i mogu se postaviti na bilo koji prijemnik iz frsky serije (L, D i X serija)
Kada se na tržištu pojavio xjt modul i x serija prijemnika i sam sam bio u dilemi što.....ali nakon malo analiziranja(pošto sam letio rotore ) ipak sam se odlučio na novu x seriju i nisam pogriješio-isplati se na kraju.....
Čim je prvi primjerak stigao kući bacio sam ga na svoj kupus stol i rastavio.spojio na mjerni set i proveo mjerenja selektivnosti i osjetljivosti.
Rezultat je 0.8 dbd osjetljiviji prijemnik od d serije (bez obzira na antenu) uz istu selektivnost + bolje antene+ veča izlazna snaga modula....
Razlog tome je nova konstrukcija samoga ulaznoga kruga i bolji (noviji) mosfeti (manji šumni broj).Kada pogledamo samu izvedbu ona je ostala na visokoj razini(mislim na pločicu,lemove,dijelove,konektore...i sl.)
Obzirom na EU norme koje su dosta visoke i rigorozne u usporedbi s ostalima dovele su do toga da je frsky napravio novi fw samo za EU tržište...uvodeći protokol LBT, što u prevodu i prosto rečeno znaći: prije nego nešto pustiš u eter poslušaj sve dozvoljene kanale vidi koji je najčišči ili najslobodniji i na njemu emitiraj jedan skok i tako dalje...................
To je dovelo do toga da kada letimo u urbanom okružju imamo sigurnu komunikaciju gotovo u svakom trenutku i glavna dva benefita su veći domet i sigurnija komunikacija u rf gužvi.
Osobnoga sam mišljenja da će vrlo uskoro svi frsky prijemnici ići na LBT protokol.
Uskoro ću provesti konkretna terenska mjerenja pa ću to i postati....bit će zanimljivo u svakom slučaju to malo usporediti s labarotorijskim mjerenjima.....
Osobno sam za napucavanje fw u koje-kakve uređaje teletabis........... pa će o tome Maki nešto opširnije kada pripremi materijale.......
Eto toliko od mene za sada ( uf otpadoše prsti pošto tipkam s dva prsta
)
PS. odgovor na vječito pitanje .....Koja je stanica najbolja ?
ODGOVOR: MOJA.....
LP Mario....