No, mislim da ću trup ipak praviti od balze koju imam (tvrda i neka mekša). Nekako mi se taj štap nikako ne uklapa u sve ovo.
O ne nikako trup od balze: DLG dobije vrlo snažni bočni udarac struje zraka kod izbacivanja i trup se prelomi!
Ok, to je riješeno: pravi se rep od ribičkog štapa. Pod "trup" sam mislio onaj dio od prednjeg krila pa sve do repa.
Zato ga je bolje ostaviti od ribičkog štapa, a balzu iskoristi za izradu vert. i horz. stabilizatora, pa čak i kao male kabine na nosu trupa u koju onda staviš elektroniku i bateriju.
Koja frustracija je ovaj stirodur. Danas šmirglao da ugladim neravnine, pa pokidao zadnji dio (trailing edge). Gledam ovaj mali aviončić, koji mi je ujedno i avatar (ima 2.15 grama), krilo sam izbrusio da se skoro možeš posjeći na njega, a toliko je čvršće od stiro-čega god.
No, današnja kupovina nije dobro prošla; jedva nekako našao 10 mm balzu a da je malo preko 100 grama (bolje da je manje), no treba mi 12 mm za MiMi-ja. Ok, zaljepit ću na donji dio još jednu ploču od 2 mm, pa onda sve obrusiti, tj. ohoblati kad nabavim hoblericu. Ipak je balza... ipak me nekako više raduje.
Kupio 2 decilitra polyuretana i 1 dl otvrdnjivača, pa probao premazati taj aviončić. Nakon premaza, odmah odstranio višak krpom, a kasnije uglancao da se sjaji. Prekrasno izgleda. Probao stirodur... nema ga više, otopio se...
Uzduž stirodurnih krila staviš neku letvicu kao ramenjaču i na njen kraj zakvačiš onal komadič za lansiranje modela..
Malo me pati nešto oko ovog stirodura. Jest da je ovako 'gol' lagan, ali je i jako mekan i savitljiv. Ako ga obljepim trakom, dobijem previše na težini, a i ne izgleda baš najljepše na spojevima dviju traka. I to pod uvijetom da uspijem peglom istisnuti sav zrak. A letvica nema kupiti ni za lijek. Imam nešto jelovine, 10x10 mm, moram sutra vidjeti to presječi cirkularom na 4 komada, pa vidjeti kako se bude ponašalo, tj. tvrdoću u odnosu na težinu.
Ima još jedna opcija; one crne (ili bilo koja druga boja) trake za vezivanje crijepa i teškog tereta - to je dosta žilavo. Možda da to urežem u krilo, pa onda preko toga samoljepljivu traku? No opet, ... onda moram cijelo krilo trakom, jer mi djeluje tako mekano da svaki dodir sa slamom (pšenica je pokošena, sad slijedi kukuruz, još gadnija 'koplja')... bit će rupa i kidanja komadića stirodura.
Kud nisam odmah krenuo na balzu. Jest da je skupa, jest da je dobru balzu teško nabaviti, jest da treba glodati, rezati i brusiti, ali opet - daleko ljepše izgleda kad se dovrši.
Tako svi[size=78%] radimo....uglavnom[/size]
Samo tren. Dakle, samo letvica u utor gore i dolje na krilo? A ostala ojačanja? Samoljepljiva traka? Premazano nekim ljepilom? Stakleno platno? Ništa?
Znam da bi bilo najbolje i jedno i drugo i možda još i karbonsko platno, ali nemam ništa od toga. Epoxy ljepilo je turbo skupo za tako veliku površinu. Polyuretan je dobar za balzu, ali ne i za styro-što god.
Ima još jedna opcija, malo jeftinija... no opet se dobije previše na težini: drvofix + onaj smeđi papir za umotavanje paketa (ili žute boje, kako god). To je onda dosta čvrsto, no i dosta teško.
Damir
Q