Dakle ako sam dobro skuzio, pustimo plug&play i prakticnost na stranu, da je Phantom u letu i snimanju bolji od DIY quadova?
Dakle i modeli u kojima su kvalitetni motori, frejmovi, regleri i kontroleri?
kad pričamo o GoPro nosačima,
daj video na neki koji je bolji ako si našao. (ovo sve što ljudi pucaju s fantoma je nestabilizirano u postobradi, jer nema potrebe za time)
a samo video je na kraju bitan. ne slike stroja na podu(iako i tu se nema čega sramiti, ne vidi se nijedan kabelić ili šaraf npr)
kada uz to ubaciš i nisku cijenu i male dimenzije modela, i da sve radi bez ikakvog pimplanja, ne treba puno razmišljati.
+garancija, račun itd... popis je fakat dug
a i vidiš iz primjera u praksi, ljudi su probali sve i svašta za gopro, čak i x8, pa se odlučili za fantoma....
ispadne jeftiniji na kraju jer radi iz prve, nema kemijanja.
što je meni kao hobbysti uz pravi posao i obitelj, vrlo važna stavka, što više zabave,
jer nemam vremena više lemiti i podešavati(a nije da prije nisam pa bježim od nepoznatoga), jedva da stignem i letjeti!
Priznati da phantom 2 radi bolje od nekih DIY (naših poznatih) riješenja je kao priznati da neznamo sastavljati multirotore
, ja sam ga uzeo iz jako velike radoznalosti (jer uvijek ga mogu lako prodati), s Vision + ima još i manje ulaganja, ne treba kupiti hero 3 i netreba FPV oprema (monitor, VTX i VRX, OSD), ovdje sve dobijete u kompletu, samo se natrkelji smartphone na onu kvačicu i zabava može početi, imam LG G2 koji ima display za svaku pohvalu i lijepo se vidi i na suncu, slika je odlična i mogu tek mislit kakva je na tabletima, kašnjenje je minimalno, na brzim smartphone-ovima (quadcore 2 i više GHz) oko 1/5s i nestvara problem za normalno FPV letenje, ali za između drveča i sekile stil bi itekako stvaralo problem, ali phantom i nema karakteristike za takav let.
Vision+ ima komande na 5,8GHz, a ostala komunikacija koja ide preko ekstendera je na 2,4GHz, čak postoji na marketu aplikacija s kojom se mogu uštimavati snage odašiljanja te je moguče staviti i ekripciju na komunikaciju između smartphone-a i ekstendera (enkripcijski kod).
Također stanica se može prebaciti na FCC standard i tada joj je snaga odašiljanja 100mW (zakretanje donjeg trimerskog potenciometra sa zadnje strane stanice skroz do kraja u smjeru kazaljke na satu te onda u RC assistent-u odabiranje FCC standarda).
Dio ekipe Vision+ na phantom pilot forumu se žale da taj wi-fi ometa prijem GPS signala ali to kod mene nije slučaj, wi-fi kod mene nema utjecaja na prijem GPS signala bez obzira koju snagu odašiljanja odabrao, ono što ima utjecaja je kamera, na zemlji gotovo da nemože dobiti GPS lock, u zraku 6-7 satelita ali kad se pokrene snimanje videa broj satelita padne odmah na 5-6 nekad i na manje. Meni ga nije problem letjeti u att, ali ga se ne usudim poslati dalje i ne usudim se koristiti ground station i waypontove dok se taj problem ne riješi, kad budem ulovio vremena izljepit ću ga iznutra sa EMI nepropusnom folijom pa ćemo vidjeti (vidim da to rade i ostali).
Imam dodatak za DuBro prop balanser i mogu reči da su original DJI propeleri za phantom 2 u poprilično dobrom balansu, gotovo da nema potrebe za dodatnim balansiranjem.
Kao što sam spomenuo stabilnost slike na Vision+ je glavni adut, čak i na vjetru slika je kao da je kamera na stativu, imao sam par situacija gdje sam pomislio da se slika na smartphone-u smrzla ali to nije bio slučaj, brutalno stabilno drži, ima logike, masa kamere je svedena na minimum, stabilizira jedino objektiv, senzor i kučište za to, ostatak elektronike kamere je smješten gore iznad na platformu, na taj način motori rade s minimalnim naporom i odziv je brutalan. Također slika u 14MP u adobe dng raw formatu je wow za te novce, jedna slika je 28MB i nakon okidanja ju sprema 10ak sekundi na karticu a za to vrijeme nema live feed-a s kamere - to je malo bad, ali ako se stavi na jpg onda spremanje ide glatko. Video je moguče snimati u 1080p 25 i 30FPS-a, te 1080i 60FPS-a, 720 60FPS-a...
Kamera sa kvalitetom fotografije pokazuje da ima potencijala (still slika je bolja nego na Hero3) i još kada prođe obradu u adobe dng raw formatu ne gubi se skoro pa ništa, nego ono što su stvarno zeznuli je kompresija videa, video u 1080p@30 je cca 12Mbps, pri određenim uvjetima snimanja neki detalji jako trpe, također kamera ima sharpnenig opciju koju je najbolje isključiti ako video ide u daljnu obradu ali ako je za samo izrezat i stavit na net onda sharpening staviti na normal. Kada bi bar napravili novi firmware za kameru pa da snima 1080p@30 na bar jedno 20Mbps to bi bilo super i onda bi se neki mnogo skuplji strojevi na ovom svijetu mogli posramiti
Također je moguče snimati na 140 i sa 85 stupnjeva pokrivenosti, ovo na 85 izgleda fantazija i ništa se dodatno ne gubi u kvaliteti slike i gotovo da nema fish eye izobličenje.
Upravljanje kamerom preko slidera prikazanog na zaslonu smartphone-a nije za pohvalu, ide prebrzo i u skokovima, početak kretanja kamere te zaustavljanje je prebrzo, ja više volim da kamera lagano uspori prije nego dođe u položaj, tako sam si podesio na alexmos-u na karboncu i to mi je mnogo bolje za snimanje.
Također 3. os yaw stabilizira jako mali kut što kada se leti po vjetru rezultira da ako kopter "pleše" lijevo-desno malo jače slika će isto "plesati", da su bar stavili još nekih 10-15 stupnjeva da 3. os ne reagira nego da drži pravac to bi bilo super.
Bilo bi najbolje da su napravili za korisnike koji prebace u naza mode (kao ja i to odmah iz kutije) da mogu mjenjati te postavke, eto da se može podesti rad gimbala ili barem ti kutevi, također za upravljanje kamerom preko zaslona smartphone-a bi bilo super da ima rate/speed opciju sa + i - a ne angle sa sliderom, također da se može uštimati limitiranje koptera dakle kut nagiba, brzina propadanja i sl.
Ovi svi nedostaci koje sam nabrojao ga renderiraju u mojim očima ipak kao igračku, ali nemojte me krivo shvatit ne pljujem po phantomu, ali ipak igračku koja je mnogo toga sposobna i mnogo toga nudi za te novce.
Dakle ipak više volim letjeti sa svojim karboncem, više volim taj osječaj i pouzdanje u stroj koji sam sam sastavio, daleko mi je bolji na vjetru i više volim taj osječaj kada znam da imam puno rezervne snage u svakom momentu, 3. os mu i nije potrebna kad nema vjetra, ako snimam nešto na vjetru kasnije u post produkciji napravim stabilizaciju ali skoro da i ne moram jer crop bude jako mali 102-104% večinom. Nisam džabe dao tolike pare za komp neka i on nešto radi, hehe...