Pozdrav,
Pošto sam od početka bio izgubljen na ovom forumu, fotke, video uratke i ostalo sam objavljivao pod 'moj hangar i snimke letenja', jer je topic logičan da tu stavim svoje radove. No tu ne vidim onaj dio 'samogradnja, eksperimenti i pokušaji letenja' ili slično. Onda sam razbacao temu... pa se sad premišljam i predomišljam. Od sada pa nadalje, ovdje ću objavljivati svoje radove.
U privatnom razgovoru sa varaderom, koji mi je puno pomogao i ohrabrio da uđem u ovaj predivni svijet letećih (ok, i padajućih) naprava, spomenuo je nešto, čega ni sam nisam bio svjestan: "pored toliko gotovih nacrta, ti uvijek izmišljaš nešto novo, iz glave...". Dobra poanta!
Mislim da mi je to u naravi, da eksperimentiram, da pravim nešto novo, bilo da leti ili ne leti (ili leti loše). Ovo što sam zadnje pravio, teoretski može letjeti. Ali, nedostatak drugog motora (ovo bi ipak trebalo imati diferencijalni potisak, zbog više razloga), plan da se napravi letjelica koja može letjeti, ali i stojati u mjestu (hover), te praviti akrobacije i slično - pada u vodu (tj. na travu ili beton).
Pre mala površina 'zrakopada'
, loše postavljen CG, dizajnerski nedostaci, prevelika inercijska masa na pogrešnom mjestu u odnosu na CG, kao i ostali parametri - doveli su do zaista loših letnih karakteristika. No ipak leti, ali ne onako kako je planirano.
http://www.youtube.com/watch?v=EfzQlb3kX1sSvakom iskusnom letaču je vidljivo da je letjelica teška na repu, no niti nakon pomicanja težišta naprijed, stvarčica ne leti dobro. Zapravo je pomicanje težišta naprijed još gore - leti na nos, odmah po startanju.
Nisam bio svjestan u čemu je problem, no nakon što sam pregledao snimke, sinulo mi je - pa sva masa je zapravo iznad krila, tj. na površini krila, tako da se to ponaša više kao niskokrilac - bez opcije auto-stabilizacije kad izgubi pogon, pogotovo nakon stall pozicije.
Uobičajeno, kad 'normalni' avion dođe u stall, nakon toga ide nosom dolje, no ovo moje ide prvo na leđa, pa onda napravi loop... a kraj ovisi o visini, vjetru i trenutnoj poziciji letjelice. Zapravo, konstantno ima tendenciju da pravi loop ili da se prevrće oko poprečne osi, jer taj teret na leđima ima tendenciju da nastavi putanju (inercija), ili nakon hovera - prevrne se na leđa i onda strmopizdi dolje.
Raspon krila je pre mali, tek 50 centimetara (pre mala površina da bi normalno klizilo kroz zrak), dužina letjelice 25 centimetara, masa oko 200 grama (potisak motora je preko 200 grama sa punom baterijom), običan 'mekani' stiropor - obljepljen ukrasnom trakom za pakiranje (vrlo čvrsto). Baterija preteška (91 gram), a druge nemam. Dva serva (submicro, 4.7g, akcija 0.8 kg na 1 cm), spojena u elevon (miksano na stanici).
EDIT: Zaboravih napomenuti da sam koristion najlakši prijemnik koji imam: Turnigy, 9X8C v2, donacija Željka Grgića. Ovim putem bi zahvalio Željku na velikodušnom poklonu, koji mi je omogućio da nastavim sa eksperimentiranjem, pravljenjem modela, letenjem...
Isti taj prijemnik je težak 18.43 grama sa kutijom, ali sama kutija je 9.15 grama, a kad se izvadi iz kutije, dobije se 'laganih' 9.28 grama 8 kanalni prijemnik (za klizač recimo je potrebno tek 2 kanala, za elevone, ili 3 kanala - aileron, elevator, rudder). Čak bi se i antena dala preraditi, ali bi se uštedjelo možda tek malo manje od 1 gram, a u isto vrijeme bi se pločica mogla pokidati kod nespretnog lemljenja. Znam da postoje ultra lagani prijemnici, ali ne za Turnigy 9X (ili možda nisam čuo ta takove).
Iako ova konfiguracija krila sa repnim stabilizatorom ima odlična svojstva auto-stabilizacije - ali samo na roll, ali ne i na pitch (što je glavni problem ovdje), moram poraditi na ideji da stvar ne rotira po dubini, tj. oscilira gore/dolje.
Isto tako moram nastaviti na izradi zagija-dvokrilca, iako mi je sad već jasno (tj. postoji sumnja) da to neće letjeti kako treba. Zato sam to i ostavio po strani... neki strah od neuspjeha.
...
Pregršt ideja, malo sredstava za kompletiranje onako kako treba (onda improviziram, pa se dogodi da ne radi kako treba)... Toliko je stvari što bi želio napraviti i isprobati... eh...
Jučer sam vidio jedrilicu (koja bi se mogla preraditi na motornu letjelicu), turbo jednostavno za napraviti, samo sam sada pretjerao sa skakanjem sa projekta na projekt. Evo o čemu se radi:
http://www.youtube.com/watch?v=FHp4ZNmUT2E?list=LLXhlGsmGJZ3m5GgTE8xuc_QPostoji i nacrt (u opisu videa), turbo jednostavno za napraviti kao klizač. Vrlo malo materijala, brza izrada. Milina kako leti. Jedino nemam nigdje nikakvo brdo da probam slope soaring (imam samo jedno mjesto u gradu - obala Bosuta, 10 metara visine, no voda je tu... baš i nisam sretan što živim u ravnici).
LP,
milan
---
P.S. Ispričavam se ako sam vas ugnjavio pre dugim tekstom.