Milane...
Previse se trudis upravljati modelom i oduzmes mu i ono malo uzgona koji bi dobio. Ja nisam neki strucnjak i sa sakupljenih 30tak sati DLGa nisam bas mjerodavan, no i u danu bez termike ostajem duze od minute u zraku. Danas smo Shimpa i ja imali odlicno termicarenje. Nije da je termika vukla modele u visinu ali smo se trudili i vecinu letova imali oko 3min. Snimio sam nekoliko videa i sad ih montiram pa ce na jubitu uskoro. Vidjet ces koliko pomicem kontrolne povrsine...vrlo malo i rijetko...napominjem ja sam tek pocetnik.
BTW...stavi expo na kontrole.
Jeste na expo, ne vrijedi. Ipak je to leteća daska, a upravo tako se i ponaša.
Mislim da je pogrešna geometrija modela. Ipak je ovo napravljeno za uvjete gdje ima pregršt energije, a to je slope (ili DS) soaring. Dakle, gdje jedrimo na uzlaznom vjetru (suprotna sila od tog vjetra je gravitacija), ili na razlici ima vjetra/zavjetrina (često to pogrešno nazovem 'sjena' na videu). Kod DS-a (dinamičkog jedrenja), inercija ima i te kakvu ulogu - model mora nastaviti juriti ako to želimo. Ovo moje sklepano ne, ako se ne dogodi čudo - samo koči.
Ovaj rep mi više pravi probleme nego koristi; model je stabilan, možda i previše. Recimo želim skrenuti lijevo: elevoni malo pomaknuti - ništa. Malo više - ništa. Tek do kraja, tek onda letjelica počne reagirati. Drugo je sa elevatorom (odnosno ta komponenta elevona). Dosta osjetljivo, a tako je i napravljen mix na stanici. Aileroni su morali ići do kraja, dok elevator na nekih 60-70% (nekad je previše, nekad premalo).
Kod klasičnih letjelica, repni stabilizator je manji, ali zato ima veliku polugu. Ova daska nema tu polugu toliko izraženu (u odnosu na CG), ali zato ima predugačke elevone (nisu preširoki, tek malo manje od 3 cm, u odnosu na sredinu krila, koje je 29 cm). No problem je što je 29 cm na sredini, a tek 15 cm na vrhovima krila. Raspon krila 90 cm.
Ovaj dizajn je relativno lagano za sklepati, ali je mana što ima relativno loše letne karakteristike (flying envelope). Još gore se ponašao onaj Swifter - to ne bi nikome preporučio da pokuša letjeti. To je najneposlušnija daska za letenje.
Vidio sam još jednu varijantu letećih dasaka, a to je aileroni + elevator. Navodno teško za upravljanje, ali upravo smanjena površina ailerona i dodan elevator čine daleko bolje letne karakteristike. No dosta o daskama, mislim da tu nema kruha ako nema dobre padine i jakog vjetra.
Mislim da je Zed u pravu: taj Elf, jest da mi je to skupo (158 eura), ali ta jedrilica je lagana (95 grama), a ima odlična letna svojstva.
Ove leteće daske... koliko sam vidio na youtube... uglavnom slope soaring, ništa hvatanje termike u ravnici - takav video tražim danima, nisam našao.
LP,
milan
---