Kažu da je znatiželja ubila mačku.
Mene još nije ništa ubilo, a znatiželja je i dalje tu.
Elem, jedrilice....svašta sam tu već kemijao i probavao, ali nikada DLG.
No DLG mi se, onako, odoka, sviđao, pogotovo kad sam vidio kolegu @alkul130 sa svojim FALKE-om, pa čak i probao malo letiti s njegovim modelom ljetos.
E sad, DLG (pošteni) je skup ko vrag, a ja početnik, pa se nisam upuštao niti u gradnju, niti u nabavku nekog dobrog modela, već onog najjeftinijeg koji se nađe na tržišti, a to je HobbyKingov Apollo:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=39815Pa malo o modelu.
Pakiranje je OK, nije onako u stiroporu da je sve zaštićeno, već samo u kartonu sa odjeljcima za pojedine dijelove.
No sve je stiglo neoštećeno.
Upute su samo na engleskom i nisu baš neke, a neke stvari koje treba napraviti nisu uopće navedene.
No na HK pod Files Tabom se nađu još neke upute za sličan model, pa treb i to proučiti.
Ono što ne piše u uputama, a jako je bitno, jest da šarke nisu nigdje fiksirane.
Riječ je o CA Hinge, i ukratko, treba ih samo zalijepiti sa CA ljepilom. Čas posla, ali početnik možda neće obraćati pažnju na to pa bi mu se moglo dogoditi da u letu jednostavno kontrolne površine "izlete" van.
Ugradnja serva u krila je jednostavna, trebaju vam ukupno 4 9gramska serva, 2 za krila i 2 za trup.
Trup je njlošiji dio cijele jedrilice, odnosno, njegov boom koji je od fiberglasa. I to lošeg.
Šteta, mislim da bi karbon ili čak aluminij bolje funkcionirao.
Pa što je tako loše u tome ?
Prvo, nosač za horizontalni stabilizator se po uputama treba navući na boom, no to navlačenje je dosta teško i na kraju, boom malo popuca po dužini.
Izgleda da je boom malo deblji od nosača, rekao bih čak i više od jednog milimetra. Šteta, trebao sam možda malo obrusiti nosač...ali sad je gotovo.
Drugo, procjep za vertikalni stabilizator nije dobro odrezan, i nakon ljepljenja istog, nije stajao okomito već je bio blago nagnut u jednu stranu.
Kasnije sam to riješio tako da sam ispucani dio boom-a od nosača pa do kraja repa namazao epoxy-em i poravnao vertikalac da stoji normalno.
Definitivno upgrade koji treba napraviti jest zamijeniti taj boom, najbolje s karbonskim, ili bar aluminijskim i sve to pošteno uravnati.
To će mi biti posao za preko zime ako nabavim pošteni boom.
CG sam namjestio točno po uputama i probao baciti model iz ruke.
Kakva cigla.
Sjurio se nosom u travu kao da je nanjušio tartufe.
Uglavnom, CG po uputama definitivno ne valja, kasnijim ispitivanjima i trimanjima, CG je dobranih 3.5 cm iza navedenog i onda model leti lijepo.
Još uvijek skreće udesno, a za to krivim i dalje boom koji mi je sav nikakav i s kojim sam najviše razočaran.
E sad, za prvi DLG, nije to tako ni loš model, trpi svašta, od slijetanja na asfalt do zabijanja u travu.
Trebam se još naučiti pravilno izbaciti model. Nije za neke duge letove, jer je dosta težak. U uputama piše da je RTF 360g, no moj ima i 400 iako sam štedio na svakom gramu.
Pogonim ga s 2S 300mAh baterijom i BEC-om u jednoj varijanti, a u drugoj sa 1S 700mAh baterijom i Voltage boosterom.
Za tu cijenu mislim da se isplati, pogotovo za početnika u DLGu, naravno, uz zamjenu tail booma koji je najveći problem na modelu.
Tu je par sličica:
Ovdje treba ići potpis - no ja sam nepismen.