Koji smijeh..."Kako bi se izbjegle nezgode"
i "...pridržavajući se nekoliko jednostavnih pravila"
Evo jedan primjer tih par jednostavnih pravila.
Dakle, odem u Electronic centar, kupim za 500 kn igračku drona s kamericom, dometa 100,200m. Ja sam inače iz Osijeka i želim na Zrinjevcu snimiti sestru kako se igra s psićima i to staviti na youtube. Da bi to legalno napravio, moram pokušati naći neki mikro padobran i montirati ga na mali quad (zbog dobivanja dozvole za B klasu područja), ispuniti par obrazaca, prijaviti u Agenciju za civilno zrakoplovstvo za B klasu jer smatram da Zrinjevac pod to spada. Zatim moram otvoriti obrt jer drugačije ne mogu zatražiti dopuštenje od Državne geodetske uprave. Nakon otvaranja obrta, popunjavam još par obrazaca i plaćam 70kn takse te čekam tjedan, dva da dobijem odobrenje DGU. U tom vremeno još uplatim obvezno osiguranje drona koje košta kao i za auto, oko 1000 kn. Nakon 2 tjedna dobijam dopuštenje DGU na određeni period i tada se javljam Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. Tada ispunim još brdo podataka i papirologije, i tek tada smijem snimiti sestru kako se igra s psićima u parku. Vjerojatno sam ispustio koji detalj.
Ograničenja su također katastrofa...min 30m od objekata što je kod određene vrste kadrova katastrofa, minimalno 150m od skupine ljudi, osim uz posebno dozvolu Agencije, a ne želite da vam pišem što je sve potrebno za kategoriju D koja omogućuje let iznad centra grada. Također nema noćnih kadrova što je isto bezveze.
Nakon snimanja, snimke treba dostaviti DGU da ih provjere iiii to bi bilo tih par jednostavnih pravila