Na moja konkretna pitanja vezana uz mikro-igracke koje ne mogu postici 79J kineticke energije, dobio sam jedino odgovor od CCAA. HKZP se jos nije javio.
A odgovor od CCAA je "genericki" - tipa: procitati pravilnik, FAQ, pogledati video, a ako zelim snimati, javiti se geodetskoj upravi... a precizno sam napisao dileme i nejasnoce vezane uz pravilnik i obrasce itd. te da ne snimam itd. no OK - bolji kakakv odgovor nego nikakav - uglavnom, "vracaju" me na Narodne novine i jedini vazeci pravilnik (dakle policija iz posta od prije par dana nije bila u pravu tvrdeci da postoji neki novi pravilnik koji sve zabranjuje) gdje pise da se pravilnik ne odnosi na letjelice koje ne mogu postici 79J - znaci, smijem bez ikakve papirologije i dok ne snimam iz zraka (snimanje je regulirano drugim zakonom/pravilnikom i nema limit na kineticku energiju koliko se sjecam), letjeti LOS i FPV s E010, X9, H101, CX10...
Dakle, pricekat cu jos koji dan da dobijem neki odgovor od HKZP (ionako ne mogu radnim danom nikud
), pa ako ne dodje, isprintat cu fino pravilnik i s CCAA FAQ stranica tocku gdje se fino dodatno uz formule s primjerom kaze da se postupa po pravilniku kad letjelica postize vise od 79J i odoh vozati po livadama oko grada - pa ako naidje policija ili netko, predociti mu ocito...
No unatoc tome, bilo bi dobro da se 25.03. na toj spomenutoj radionici u Rijeci ta pitanja svejedno postave tom inspektoru iz CCAA (Sys - poslao sam konkretnija pitanja i tu u starijem postu i na PM) - dakle, status racing dronova, ali i ne-racing dronova tj. mikro igracaka sa ili bez kamera (kome se prijavljuje, da li se uopce prijavljuje, kako se prijavljuje ako se prijavljuje, koji obrasci, HKZP, CCAA, geodeti... cirkus...) - i dobiju neki konkretni odgovori iako, kazem, ispada da CCAA dozvoljava letove "perolakih" igracaka i ipak nije kao na Novom Zelandu
- neznam dakle samo sto sa HKZP - ali oni ne "trzaju" na mailove za sad.