Nekako mi se čini da je vrijeme da u ovoj temi malo 'spustimo loptu'.
Mišljenja se razlikuju, ali neke činjenice malo iskaču:
nekadašnji treneri teški oko 2 kg danas nemaju smisla. Pojava umjetnih pjenastih materijala i jeftinog elektropogona
poboljšavaju početnički model i čine ga jeftinijim i izdržljivijim na greške.
Pojava simulatora daje šansu početniku da se malo uvježba u osnovnoj reakciji modela, ali ne može se tako savladati letenje modela.
Dvije stanice, povezane kablom ili bezžično, dakle dvojac učenik-učitelj uvijek je bio i biti će najbolji i najbrži način učenja.
I moje osobno iskustvo:
onaj tko tvrdi da ne oštećuje modele - tu nešto nije u redu ! Ne mislim na totalne štete, nego na sva ona mala oštećenja
koja se nakupe letenjem; od folije koju ošteti friško košena deblja travka, kotača koji negdje zapne, kabine koja otpadne, servo koji stripa
getribu.....ima mnogo sitnih detalja koji se stalno ponavljaju bez greške modelara, to je jednostavno cijena letanja modela.
Da sada ne ispadne da ja kritiziram iMana: nakon ponovljenih zahtjeva ponudio sam Frikovima da ću cjelo popodne biti na letanju sa dvije stanice, kablom i dva jednostavna
modela za učenje. Otišao sam, ali nitko nije došao:
http://www.flyfreak.net/pocetnici/da-ispunim-obecanje-magnum-i-guppy-za-pocetnike/msg163889/#msg163889Dakle ispada da je iMan u pravu: imati želju i model je dovoljno, tako misli većina noobova i završava nakon par sekudi. Tu negdje završava i njihovo
bavljenje ovim hobijem. Možda se još jave u oglasniku da prodaju neki model, onako naivno skrpan jer ni popravljati ne znaju...
Čića-mića..
Damir