Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #30 – March 29, 2015, 11:25:51 am Zamisli da taj sustav zakaže i pilot ne može odgovoriti npr nekim manevrom i onda softver preuzme kontrolu nad zrakoplovom (npr ako otkaže jedan motor ili eleron..).Upravo imaš takav primjer u modelarstvu autopilot na modelu aviona "ne shvaća" da je neka kontrola otkazala i u slučaju RH (return home) pokušava zrakoplov okrenuti u željenom pravcu i tu nastaju problemi. u modelarstvu Ti nemaš hrpu senzora koje airliner ima - za airspeed znam da koriste 2 ili 3 kom. za slučaj da se jedan i li dva smrznu..i ostali senzori su također redunantni, kao i flight Computer - nije samo jedan..dva su... uostalom ovo o čemu ja pričam bi bio EMERGENCY SUSTAV, koji bi se sam aktivirao samo u ekstremnoj situaciji koja se ne dešava tijekom normalnog leta.. Znači ako se tijekom leta desi situacija da se zrakoplov zatekne u nekom neobjašnjivom položaju ili poniranju koje je totalno van svih margina - e tada bi sustav nastupio i preuzeo kontrolu. Znači kao krajnja moguća mjera.. Proguglaj si malo o Predator UAV - projektu pa vidi što je s teh. strane sve moguće i to na platformi koja košta desetinu cijene jednog linijskog aviona.. A što se tiče ovog slanja podataka u realnom vremenu u centralu to se u potpunosti slažem s tobom.[/quote]
Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #31 – March 29, 2015, 12:45:06 pm Quote from: šišmiš on March 29, 2015, 11:25:51 amZamisli da taj sustav zakaže i pilot ne može odgovoriti npr nekim manevrom i onda softver preuzme kontrolu nad zrakoplovom (npr ako otkaže jedan motor ili eleron..).Upravo imaš takav primjer u modelarstvu autopilot na modelu aviona "ne shvaća" da je neka kontrola otkazala i u slučaju RH (return home) pokušava zrakoplov okrenuti u željenom pravcu i tu nastaju problemi. u modelarstvu Ti nemaš hrpu senzora koje airliner ima - za airspeed znam da koriste 2 ili 3 kom. za slučaj da se jedan i li dva smrznu..i ostali senzori su također redunantni, kao i flight Computer - nije samo jedan..dva su... uostalom ovo o čemu ja pričam bi bio EMERGENCY SUSTAV, koji bi se sam aktivirao samo u ekstremnoj situaciji koja se ne dešava tijekom normalnog leta.. Znači ako se tijekom leta desi situacija da se zrakoplov zatekne u nekom neobjašnjivom položaju ili poniranju koje je totalno van svih margina - e tada bi sustav nastupio i preuzeo kontrolu. Znači kao krajnja moguća mjera.. Proguglaj si malo o Predator UAV - projektu pa vidi što je s teh. strane sve moguće i to na platformi koja košta desetinu cijene jednog linijskog aviona.. A što se tiče ovog slanja podataka u realnom vremenu u centralu to se u potpunosti slažem s tobom.To znači da bi avion imao slobodnu volju? šalim se. Treba još na tome puno raditi. http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=96560.msg891926#msg891926
Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #32 – March 30, 2015, 02:27:10 pm Pa i airbag u autu ima "svoju volju"... promatraj to tako...
Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #33 – March 30, 2015, 02:34:09 pm Nije to lose, samo treba uvesti kontrolu ako avion uzme stvar u svoje ruke, trebaju biti 2 pilota da potvrde rucno preuzimanje komandi, ako je samo 1 pilot u igri onda ce biti RTH.
Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #34 – March 30, 2015, 02:39:29 pm nije baš smješno nakon ove tragedije, ali malo crnog humora ....Uvodi se nova procedura !
Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #35 – March 30, 2015, 02:48:42 pm Mislim čak da će sindikat pilota biti vjerojatno protiv takve procedure,pa se u EASA-i ozbiljno krenulo razmišljati i o drugom rješenju, preinakama izvedbe cocpita koje će se morati primjenjivati kod ''prve ugradnje'' , dakle novih aviona, a i stariji modeli će zasigurno morat' izvršiti preinake istog na taj standard ....
Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #36 – March 31, 2015, 09:36:22 pm Iako naslov malo obmanjuje jer nema veze sa germanwings-om, zanimljivo da je par mjeseci prije pisao da bi se tako što moglo dogoditi.http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/pilot-predvidio-scenarij-rusenja-zrakoplova-germanwingsa-prije-dva-mjeseca---378714.html
Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #37 – March 31, 2015, 09:59:45 pm @Wirevt , nije čudno što je Nizozemac imao ovakva ''mentalna proganjanja'' , jer je od prve otmice putničkog zrakoplova (ako ste zaboravili ..to je prvi osmislio Jaser Arafat..u vremenu kada je bio sitna riba u PLO-u...a kasnije kao lider PLO-a , je dobio i Nobelovu nagradu za mir...kakva ironija sudbine i sramota ) pa do Germanwings-ovog slučaja ,svaki stoti srušeni avion je imao pilota samoubojicu.Mislim da je to 1%... a svak se nada da neće baš njega... Note:Vidim da je co-pilot samoubojica ,dobio i grupu podrške na facebook-u.... LP Djeca i luđaci su iskreni u svojim kreacijamaMes
Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #38 – April 02, 2015, 04:45:56 pm Konačno.... Pronađen FDR iz A320....http://www.theguardian.com/world/2015/apr/02/germanwings-crash-second-black-box-found
Odg: DANAS PAO Germanwingsov A320 sa 148 osoba !! Reply #39 – April 05, 2015, 07:25:23 pm Još je samo potvrdio ono što smo već znali Stalno nešto krpam