@ Elav živio , ako si od volje, pročitaj razmišljanja nekolicine vrhunskih europskih RC letača ,modelara i moderatora stranih fly -foruma, o trenutnom stanju ,jednog segmenta produkcije TX FUTABE (a radi se o FASST modu) .Jedan od njih je moj prijatelj ,pošten ,skroman i dobar čovjek, redovni profesor na jednom britanskom univerzitetu za napredne tehnologije.Ovi drugi su graditelji modela RC piloti ,a dolaze iz full-size avijacije...što bi Tvoj Vukovarac Željko rekao: ''stare kvrge''...no dobro ,Evo njihovih razmišljanja:
''Ja sam bivši Futaba korisnik. Moj prvi radio je bio Futaba 6M na 27MHz oko 1973 ili 74. To je bilo u vrijeme kada nisu svi RC predajnici/prijemnici bili pouzdani kako bi trebali biti. Moj Futaba Radio je bio pouzdan, i sve funkcije su radile besprijekorno.
Nakon nekoliko godina od sam se vratio u R / C letenja i nastavio s Futaba Challenger, zatim FF6, FF8 i konačno FF7 na 35MHz. Konačno FF7 na 2.4.
Prošle godine sam kupio Taranisa i nisam požalio . Razumna cijena, ukupna fleksibilnost u programiranju i telemetrija. Ono što mi se kod Futabe ne veseli ...danas je :
Mislim Futaba pretrpio malo s nedostatkom vizije i jasnoćeu budućoj ulozi FASST, kada je FHSS izašao na tržište. Doista, malo tko stvarno zna, hoće li FASST preživjeti? ,jer jer su drugi proizvođaći već zauzeli mjesta a za Futabu je sada što je vrlo kasno (i skupo) a o telemetriji da ne govorim.
''''Primjetio sam da je Futaba prestala proizvoditi popularni 6EX FASST odašiljač i 6-kanalni FASST set za zrakoplove(RX) .. Svjedoci smo ponude novih tehničkih riješenja i predajnika ,ali ne i od Futabe.
Futaba nema FASST kod svojih ''nižih platnih razreda'' :6J ,8J i 10J jer su potonje sve na FHSS modu...iako čujem da će navodno proizvesti 18 kanalni predajnik u Fasst modu sa telemetrijom !
'' ''Bio sam Futaba korisnik dugi niz godina - sve do prije 15 mjeseci sam koristio samo Futabu. Moram reći da je Futaba sam uvijek našao svoje vrlo pouzdana i nudi
IZNIMNO ČVRSTE RADIO-VEZE.. No, tijekom kasnijeg dijela moje letačke zabave s njima postao sam frustriran sa puževim tempom razvoja. Činilo se da mi se više zainteresirani za razvoj naizgled beskrajnih protokola, nego sposobnosti samih uređaja. Gledao sam prema Spektrumu, a onda smo na dva foruma (USA I GB) u anketama zaključili da najviše gubitaka ''veze u zraku'' dolazi kod Spektruma.
Na kraju sam prestao čekati i kupio
TARANIS. Nisam požalio ni u trenutku. Pouzdanost je dobra, kao i Futaba, a
operativne veze su jednako čvrste. Ali sada imam puno veću uštedu u troškovima ....Futaba je preskupa (za ponuđeno)
''Dakle, ja sam jedan od 25% korisnika koji je prešao kod Taranis , ali iskreno danas postoji nekoliko proizvođača koji nude bolje spec. po nižoj cijeni. Bojim se, kao što sam rekao na ovom forumu prije, da ako Futaba prolazi neke velike i temeljne promjene neće još biti dugo biti značajan proizvođač R / C.
'' I poštovani Elav i moj stav je identičan sa gore pročitanim...prvom prilikom kupujem Taranis a Futabu ću objesiti o'' klin''...Ma slušaj , meni je važno da me telemetrija izvjesti o stanju baterije i da mi RSSI pošalje stanje signala , a to ne mogu dobiti sa mojom Futabom F8FG...U mojim godinama se ''zanesem '' i jedrilica ode daleko i visoko , a batka mi padne na 14% ili slično...Pozdrav svim Vukovarcima od barba
Mesa
HVALA NA VAŠEM VREMENU...