SZD 9 BOCIAN pzd May 21, 2015, 01:17:45 pm Počinje još jedna prića , ovaj puta malo ozbiljnija SZD 9 Bocian http://www.scalesoaring.co.uk/VINTAGE/Documentation/SZD_Bocian/Bocian_9-plans/SZD-9_plans.htm,smanjen na 2,25 m raspona krila i naravno izmjenjene i pojednostavljene konstrukcije .... konstrukcija trupa bit će izvedena slaganjem rebara na "kobilicu " i sa dvije bočne i jednom gornjom uzdužnicom 10 x5 mm balza letvice.... plankiranje trupa bit će po segmentima od uzdužnice do uzdužnice između rebara .. naravno prvo treba to sve izrezati , provjeriti nalijeganje na svoja mjesta a sve će biti popraćeno slikama i objašnjenjima .. vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #1 – May 21, 2015, 01:44:32 pm Vidim... još jedna delikatesa u podforumu 'Samogradnja' !Kako nitko još nije objavio gradnju skale jedrilice, tema ide odmah na Sticky!Damir
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #2 – May 21, 2015, 05:06:47 pm Hvala Damire , kišica pada pa sam "uključioCNC stroj" .. rebra su izrezana od 4mm balze , a na djelu trupa gdje naliježu krila 4 rebra od 3 mm topolovog špera .. još svako rebro dobija pojačanja od 3 mm balze po rubovima pod 90 stupnjeva u odnosu na postojeće godove .. ne samo zbog čvrstoće nego i zbog veće površine ljepljenja oplate trupa .. "kobilica" je takođe izrezana od 5 mm balze sa tim što se na mjestu gdje ide kotač izrezuje nakon ubacivanja dva uzdužna nosača trapa i pojačanja konstrukcije na tom dijelu trupa ... vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #3 – May 22, 2015, 11:03:57 am Bit će to odlična jedrilica za vuču avionom, ali svakako stavi i kuku, da se može ispaliti sa bungee-jem. Ovdje treba ići potpis - no ja sam nepismen.
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #4 – May 22, 2015, 11:06:42 am U tijeku je izrada pojačanja rebara i kontrola nalijeganja na "kobilicu" .. slijedi urezivanje ležišta uzdužnica , izrada ruba kabinskog prostora , i sklapanje cijeline trupa vidimo se kod slijedećeg "koraka " Varadero planiram izraditi montažni nosač motora iznad krila .. tako da mogu neovisno o "šlep službi" letiti ako nije na livadi vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #5 – May 22, 2015, 03:59:49 pm Za sada samo poslagano kao "puzle" dosadašnje urađeno... sutra nastavak vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #7 – May 22, 2015, 10:22:40 pm Čini mi se da će ovo biti najbolji model do sada. Samo naprijed s ne strpljenjem očekujem ostatak izrade. http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=96560.msg891926#msg891926
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #8 – May 24, 2015, 10:46:47 am Bit će ovo dobra letjelica .. radovi polako idu dalje . sad se može polijepiti osnova trupa , pa ugraditi kotač.. mislio sam izvesti kotač sa opružnim mehanizmom ali nema potrebe , bit će fiksan i detaljno opisan kod ugradnje - pričvršćen na kobilicu između dva rebra trupa .. vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #9 – May 26, 2015, 06:02:11 pm Nije mi se dalo"kemijati oko kotača sa amortizacijom , ipak će model biti lagan za ovaj raspon... najjednostavnije rješenje u prilogu koje je odmah i ojačanje između nosećih rebara kotača izrađeno od vrlo jakok i 5 slojnog tvrdog špera .... usput je i osnova vertikalca na svome mjestu... slijedi ugradnja bužira za komande repnihpovršinapa daljnji radovi na oblaganju trupa... vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #10 – May 28, 2015, 02:57:18 pm Poćelo je oblaganje trupa .. ide iz tri komada 2mm balze za donju stranu trupa .. dvije bočne i jedna po kobilici od oko 1 cm trake.. ovo je iz razloga koji će se vidjeti na slikama kod ljepljenja stranica prema kobilici malo kasnije .. prvo lijepim po bočnoj uzdužnici trupa a po sušenju ljepila na uzdužnici, po rebrima trupa .. vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #11 – May 28, 2015, 04:04:45 pm Sad se vidi zašto je ostavljen ovaj dio do kobilice za popuniti donji dio oplate .. radi stezanja sa štipaljkama i preciznijeg"navlačenja " oplate na rebra .. vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #12 – May 28, 2015, 04:33:26 pm Baš se pitam, par dana, a nijedne slike. No skonto sam, padala kiša pa nikako da se veš osuši. Sad kad je prestala, štipaljke su samo tvoje Ovdje treba ići potpis - no ja sam nepismen.
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #13 – May 28, 2015, 05:15:37 pm Hehee Varadero .. ne samo štipaljke ... usisivač , prašina , kuhinjski stol kao radni itd.. ... ma sve je u funkciji koja ne odumire .. zašto sam se vako razbaco ?? ne pitajjj vedro nebo i miran zrak želi vam vukovar
Odg: SZD 9 BOCIAN pzd Reply #14 – May 28, 2015, 06:22:45 pm I ja sam nestrpljivo dočekao nastavak gradnje. A tek kada počnu krila ..!Damir