Jučer sam iskoristio priliku i otišao isprobati NELU-M. Obavio sam duži let u trajanju preko sat vremena i podaci su slijedeći:
Trajanje leta........................66min i 20s...............1,105h
Prijeđeni put........................54 km
Prosječna brzina...................48,87 km/h
Potrošeno.............................8,1 Ah...............Prosječna struja .............I=7,3 A
Prosječna potrošnja.................0,15 Ah/km ili 6,66 km/Ah
Aktivirao sam kormilo na vertikalnom stabilizatoru s ciljem da dobijem "nježnije" skretanje tj. manje naginjanje u okretanju modela. Zbog toga sam maknuo HEAD HOLD u STORMU da ne bi krivo shvaćao moje upravljanje vertikalnim kormilom, pa vraćao model na prethodni pravac leta jer stabilizacija djeluje samo na elerone i elevator a ovo bi mogao tretirati kao smetnju. Kao što se vidi iz gornjih podataka potrošnja iznosi 0,15Ah/km tj. uspijevao sam prijeći 6,66km/Ah. To je potrošnja u realnim uvjetima -polijetanje(struja i do15A), normalni level let (uspijeva se održavati povremeno s samo 3-4A) a bilo je i kraćih razdoblja jedrenja.
To je dakle ukupna potrošnja pogonskog dijela i elektronike. S obzirom da sva elektronika i servaći troše oko 1 A onda je potrošnja pogona oko 6,3 A. Znači na duljim fpv letovima bez puno skretanja i kad se jednom postigne potrebna visina leta (naročito na povratku, ako ga bude
) vjerujem da bi trošio oko 5 A. S ovom potrošnjom od 6,66 km/ Ah bi se moglo, kako sada stvari stoje, odletjeti 84 km ukupno(6,66km/Ah x 12,6Ah=84km).
Ali javio se i jedan problem. Kad se napon baterije približi 14 V a struja je veća javljaju se smetnje u videu. Kad sam imao posebno napajanje(baterijicu) za elektroniku to se nije događalo. Predpostavljam da dc/dc konverter(matek) ili ESC ne rade dobro pa se moram pozabaviti time...U slijedećem postu ću staviti video s OSDa ako nekog zanima tijek testiranja. Letio sam samo lokalno do približno 4km udaljenosti.