Re: FPV experimenti
Reply #871 –
Skinuo sam najnoviji ecalc koji sad uzima u obzir i raspon krila i ubacio podatke za 5 i 6,2kg ZVRK. Ispada da su realni podaci s leta 70+ povoljniji od ecalc proračuna. No nema veze jer više me zanima postotni odnos izračuna za 5 i 6,2kg tj. koliko odprilike mogu povećati domet s većom batkom, većom prosječnom snagom(gasom) i kako to utjeće na brzinu, dolet i trajanje leta. Mislim da su postotni odnosi prihvatljivo realni bez obzira što se apsolutne vrijednosti realnog leta i izračuna ne poklapaju. Držeći se toga ispada da kod povećanja mase modela(zapravo veća batka donosi svu dodatnu masu) za 24% uz isporučenu snagu motoru veću za 37% odnosno energiju 58%, brzina raste za 10%, vrijeme leta se produljuje za 15% a dolet za 26%. To bi, strogo se držeći svih tih postotaka, dalo rezultate kao u tablici na prvoj slici. Ali ja vjerujem da bi dolet mogao biti 200km jer prema rezultatima pražnjenja, baterija može sigurno dati 730Wh tj. 51Ah do minimalnog napona od 11,4V(ESC limit). Ako uzmemo da bi potrošnja bila čak 3,2Wh/km to bi dalo 730Wh : 3,2Wh/km = 228km tj. domet od 114km...Ali sve su to špekulacije dok ne probam i vidim na realnom letu. Kao i obično puno će ovisiti o vremenskim uvjetima i stilu-strategiji leta. Na zadnje dvije slike su izračuni ECALCA za ZVRK6,2kg koji u pogledu potrošnje nisu realni ali vidi se npr. da je potisak sad samo 0,48:1 u odnosu na 0,56:1 kod ZVRK5kg pa će penjanje zahtijevati veći gas a i kubično opterećenje krila raste s 8,5 na 10,5 tj. s 71g/dm2 na 88g/dm2 pa će slijetanje biti znatno brže...