Iz gornjeg posta gdje se razmatrala potrebna energija za let NOSAČA vidi se da je bila potrebna snaga od P=15,6V x 10,4A=162,24W u odlasku tj. za dizanje i let s laganim vjetrom u nos modela.Ovaj solarni bi imao
raspon krila za oko 50% veći i masu oko 33% veću od NOSAČA pa pretpostavljam da bi njemu trebala snaga isto tako za oko 50% veća za isti tip leta.To bi značilo oko 240W a solari bi mogli dati oko 150W(svaki oko
75 što se vidi iz gornje karakteristike).Time bi oni podmirivali i do 2/3 potrebne energije a u povratku(s vjetrom u leđa) ili kod posebno racionalne vožnje vjerojatno bi bili dovoljni samo oni.To bi znatno produljilo vrijeme leta i bilo bi jako zanimljivo s tim experimentirati zato sam se i odlučio za izradu istog.Panelići su već na putu a 30 već imam od prije.Naručio sam i prozirnu oracuver foliju s kojom bi ih prekrio(nadam se da neće
previše prigušiti-reflektirati svjetlost).Na krila bi se(da su malo šira-chord)moglo smjestiti više panelića ali s obzirom da je sam profil na prednjem dijelu jače savijen ne bih riskirao s pretjeranim savijanjem panelića pa ću ih rađe posložiti po"silaznom" dijelu krila, boomovima i horizontalcu.S izradom neću žuriti nego polako tamo negdje do kraja travnja,osim toga taj će trebati puno sunca
.S obzirom da će biti tako ovisan o suncu
razmišljao sam kako ga nazvati pa reko neka se zove FOTON(prema glasničkoj čestici elektromagnetske sile kojoj pripada i svjetlo)
.
Boomovi koji drže horizontalac bi bili od nekih stakloplastičnih cijevi(možda od ribičkog štapa?),moram svratiti u Decathlon da vidim što imaju.Trokutastu konstrukciju ispod središnjeg dijela krila bih zadržao jer ga snažno učvršćuje,osim toga drži batku koja se može fino pomicati(regulacija težišta) i glumi kobilicu koja pomaže pri autostabilizaciji modela.Naravno ta trokutasta konstrukcija povećava otpor zraka...
Ubacio sam poznate podatke u ecalc i čini se da bi moglo biti dobro samo kako ću ga bacati kod polijetanja
.