Jučer sam nastavio s ispitivanjem letačkih osobina elektrojedrilice ASW 17 preuređene za FPV let. Kamericu sam stavio sad bočno da ne strada ispod. U OSD sam nadodao simbol kućice i smjera BAZE, zatim podatak o postotku gasa THR kao i FLP za postotak spuštanja flapsova. Podatak o broju satelita pomaknuo sam u desno jer mi je prije bio prekriven podatkom o trenutnoj potrošnji. Sve u svemu jedrilica fino leti i u AUTO modu, uredno se vraća, skreće, u HOLD podmodu drži pravac i pokazuje zadnji podatak kompasa i visine u trenutku zadavanja AUTO-HOLD komande (gas u srednjem položaju). Naime nakon odabira AUTO ne može se više upravljati gasom jer autopilot to radi samostalno, već položaj gasa (dolje-sredina-gore) određuje podmodove AUTO moda. Pa je tako gas dolje RTH, gas gore kruženje iznad trenutnog mjesta a u sredini je već navedeni HOLD tj. drži zadani pravac. Pritom svakih 5 km samostalno odlazi (predostrožnosti radi) u kruženje iznad trenutnog mjesta dok se ne dotakne gas i potvrdi da je sve u redu, odnosno da operater nije zaspao ili nedaj Bože umro
Iz statistike se vide svi podaci s jučerašnjeg leta, bilo je dosta vjetrovito na mahove. Prosječna brzina bila je oko 63,8 km/h, potrošnja veća nego zadnji put ali na dužim letovima (pravocrtnijima) bi bila sigurno povoljnija. Uglavnom s ovom batkom od 20 Ah ima dolet od 100 km ukupno. Probat ću stavit manju od 15 Ah (ima oko 300 g manje) pa vidjeti onda statistiku. Za sad se još nisam igrao s upotrebom flapsova u letu i kod spuštanja ili polijetanja ali siguran sam da će biti od koristi. Bazna antena je bila obični koaksijalni dipol i slika je, zahvaljujući jakom pojačanju predpojačala, fino zasićene boje. Naravno zbog kružne karakteristike dolaze do izražaja i refleksije videosignala (puno vodenih površina na lokaciji) pa se slika povremeno jako degradira a što je sasvim normalno. Kod jako usmjerenih antena na dugim letovima to je rijetkost, tamo više do izražaja dolaze problemi vezani uz LOS. RSSI RC veze sad nije tako dobar jer mi je donji dio dipola antene RC prijemnika savijen ali to se da riješiti za dugačke letove bilo usmjerenim ili MOXON antenom na RC TX-u stanice. Dobio sam tu antenu s zadnjim DRAGONLINKOM koji sam nabavio pa je trebam isprobati. Nabavio sam i vrlo svijetli monitor (800-1000 cd/m2, 23,8 inch) na kojem se izvrsno vidi video s aviona u uvjetima dnevnog svjetla/osunćanosti a tek sam ga podesio na 45%. Jedino što troši 3,6 A/ 12 V. Najjača stvar su ipak video naočale za dugi FPV let.
https://www.youtube.com/watch?v=_8iyig2xpQ0