Imaš pravo u potpnosti, no ako postoji nosač motora, isti ide par centimetara prema naprijed, tako da je i težište naprijed, pa nema frke sa baterijom da ju se mora gurati u nos ili postaviti poprečno, barem iz mojeg iskustva. Ili pak treba urezati remenjaču daleko, daleko naprijed, spoj krila je kraći što se osjeti posebno kad Zagi bubne na nos.
Pozdrav
Za prikazani nosač motora, kao i za rješenje koje predlažem vrijedi da su i jedno i drugo relativno blizu težištu te ne predstavljaju polugu sa masom koja bi značajno poremetili CG modela.
Rješenje koje predlažem ima prednost u jednostavnosti i skraćivanju postupka gradnje uz "gubitak" na težini i rezonantnoj frekvenciji (vibracije) koja je onda pomaknuta "na dole"> Uz to ne treba posebno "šlicati" utore za servo-kablove, a servo ima podlošku od same ramenjače.
Slažem se sa svime navedenim,zato i volim raditi različite
verzije zagija,tj svaka verzija ima svoje prednosti i mane.
Moji prvi zagiji su koristili ramenjaču kao nosač motora,
al eto,uvijek težim za nekim promjenama,a sada je da napravim
čim laganiji zagi za jedrenje.
Može skica,pa napravim i v4.
Krešo
Skica u prilogu ovdje: jednostavno se od letvice 20*5 (ili ovisno o debljini profila 25*5) napravi ovo polegnuto "H". Može se to napraviti i od dvije letvice lipe, smreke , recimo 5*5 i malo špera u sredini u koji se ušarafi motor sa ona četiri šarafa - ovaj puta za drvo, može i sa malo Loctite, a dovoljno je i sa malo bilo kojeg univerzalnog ljepila da se ne odvrte nazad. ispod motora može i još jedna pločica od malo špera da se dobije više "mesa" na mjesta gdje se ušarafi.
Na skici je sve vidljivo. Ramenjača je pomaknuta unazad i ide samo do serva: leteće krilo je "samonosivo" tj. ne nosi neki trup sa stabilizatorima pa nema naročite zahtjeve za ramenjačom, može za zagija i bez nje ako se dobro polijepi presvlaka ili staklo+epoksi.
Izrada naročito ojačanog nosa Zagija (protiv loma kod slijetanja) pokazala se pogrešnom zbog prenošenja energije udarca na druge dijelove - objašnjenje i moguće rješenje je ovdje:
http://www.flyfreak.net/zagi/drugaciji-nacin-zastite-vrha-modela/msg149979/#msg149979Damir
Edit: dodao sam sliku jednog takvog 'nosača i ramenjače'; to je od mini-Zagija koji se poljubio sa dalekovodom, pa je ovo izvađeni organ za donaciju. Poslužiti može za neki budući mini-Zagi....