Odg: spektrum ar500
Reply #4 –
Nakon prelaska na 2,4 cijelu sezonu je na moje odusevljenje Spektrum radio savrseno (F5J, F3K, padina, slow fly...) sve do jucer na natjecanju F5J, kada se dogodila neka anomalija (najprije ugasio motor, zatim tokom leta nekoliko puta gubitak signala na 2-3 sekunde i pikiranje, da bi zatim sve proradilo) a na kraju i definitivan pad aviona. Prijemnik je AR500. Najzalostnije je sto neznam odakle poceti, baterije su u odlicnoj kondiciji pa pad napona iskljucujem ali tu ima jos niz faktora (povisena temperatura, slabi kontakt ali nevjerujem, karbonski trup, regler, servaci, stanica, prijemnik...) koje bi trebao provjeriti sto ce biti tesko jer sada na zemlji sve uredno radi...
Dakle da ponovim:
Osnovna dijagnoza problema je gubitak signala 4 ili 5 puta na par sekundi i vracanje u normalu, na kraju definitivan otkaz. Nemam podeseni fail safe pa neznam kako se ponasa u fail safe poziciji ali sumnjam da se to doista desilo. Jos jednom ponavljam tijek:
1. tijekom dizanja ugasio mi motor i avion neupravljiv. Nakon 2-3 sekunde upalim motor i krecem iznova gore.
2. tokom kruzenja u termici avion postaje neupravljiv i krece prema zemlji da bi nakon nekoliko sekundi sve proradilo.
3. avion definitivno otkaze i krece prema majcici zemlji.
Ja sam vec ispocetka otklonio gresku kod beterija jer sam jih danas nekoliko puta testirao i one su u odlicnoj kondiciji.
Povisena temperatura moguca je ali i prije je bilo dosta vruce pa je sve funkcioniralo BP. Stanica mi se takodjer cini ok.
Dakle sumnjam ili je regler ili je servo za smjer kojeg imam na federu pa nesto zajeb. kad iskljucim napajanje (da bi on kod spajanja povukao previse struje i prouzrocio neku anomaliju kod prijema) ili na kraju krajeva prijemnik (povisena temperatura ili je jedna od antenica defekt).
Nazalost cim sam dosao do modela iskljucio sam napajanje pa neznam dali je prijemnik AR 500 nesto blinkao. Isto tako prilikom udarca prijemnik je krenuo prema naprijed i jednu od antenica (kratku) povukao za sobom u trup tako da neznam dali je tokom leta bila citava vani. Simulaciju povisene temperature izvrsit cu za koji dan dok uhvatim malkoc vremena pa javim kako funkcionira (pecnicu cu ugrijati na 60 stupnjeva pa da vidim kako stvari stoje)...
Zanima me dali je netko od vas imao slicnih neugodnosti sa tim prijemnikom?