Mislim da sam shvatio na sto ciljas - za punjenje u paraleli kod >1S baterija treba ujednaciti sve celije svih baterija jer (bar kako sam ja shvatio) sve celije u svim baterijama moraju biti priblizno istog napona (0.05V) prije punjenja. E to ujednaciti je vec problem.
Ali u ovom threadu se govorilo o 1S baterijama za tiny whoop, a s 1S ne bi trebao biti problem biti siguran da su sve baterije podjednake voltaze jer svaka ima samo po jednu celiju. A poanta je (bar kako sam ja procitao uokolo) da napon u baterijama (mislim na voltazu koju imaju prije nego idu na punjenje) mora biti priblizno isti (to sam i napisao u postu - nasao sam online podatak da je max. dopustena razlika 0.05V) jer se prilikom spajanja u paralelu naponi odmah izjednace - pa ako je odstupanje veliko, onda moze doci do problema. A sto se tice razlicith C i mAh, svi kazu da se to moze mijesati... I tocno je da nemas nikakvu kontrolu nad stanjem celija u paraleli. To stoji...
Dakle da rezimiram na primjeru (orjentiram se samo na 1S - sve vece od 1S ne bih punio uopce u paraleli!):
Prema onom sto pise po interentu, ovo ne moze u paralelu (razlika je 0.3V):
1S 250mAh 25c s naponom 3.40V
1S 150mAh 45c s naponom 3.70V
A ovo moze (razlika je 0.05V):
1S 250mAh 25c s naponom 3.45V
1S 150mAh 45c s naponom 3.50V
Uglavnom, prema procitanom (i citiranom dijelu), tvrde svi tako. Pa ako to sto tamo pise nije tocno, javljaj pa da brisem komentar iz mog posta (da ne budem kriv za probleme...
)! A mozda i javim tom liku na tjinguytech.com da to korigira...
Rizik postoji u svakom slucaju (a ionako nikakvo LiPo punjenje nije 100% sigurno - pa cak ni 1:1
).
Inace, ja sam svoje 1S punio u paraleli tek kad su bile zbilja iste ("okruglo" istog napona - bez 0.05 razlike! ) i "piljio" u njih dok su se punile (bar krajickom oka
). No, kazem, ionako od prekjucer kad sam dobio EV-PEAK, za 1S ne koristim vise ni serijsko ni paralelno punjenje... I za 1S baterije takav punjac (ili bilo kakav koji ima pojedinacne konektore kao sto je taj, Hitecov X4 micro, Turnigyev 6portni ili onaj koji je sekile spomenuo ako je taj 100% pouzdan jer ne vidim display s nekim statusom voltaza itd. pa me to malo kopka koristiti jer ja volim kad vidim sto se dogadja) bi preporucio svakako, a sve ostale metode (paralela, serija itd.) samo su "vatrogasno" rjesenje za brze punjenje ako se nema nesto bolje.