Nakon eksperimentiranja i malo razmišljanja zaključio sam da mi se za MPX stanice ne isplati koristiti LiPo batku!
Zašto?
Prvo MPX deklarativno radi na 8,4 V (dakle 6 Nixx batki ili 2S LiPO), a shutdown ide na malo ispod 7 V, a to znači da bi svaki članak LiPo imao još 3,5 V u momentu alarma na stanici, a tada ima još i do 40 % preostalog kapaciteta ! Dakle dobitak kapaciteta prelaskom na LiPo nije značajno ostvariv!
Drugo, obzirom na dimenzije prostora u koji se stavlja batka u stanici, mogu ugurati 6 kom AA članaka NiMH i realizirati oko 2300 mAh, sa lipo batkom bi išla dimenzija do oko 2600 mAh 2S uz 40% -tni gubitak iskorištenja kapaciteta i imao bi zapravo manje 'struje' nego li sa NiMH !
.Činjenica da se NiMH vrlo brzo sama isprazni (self discharge) isto više ne stoji jer su u ponudi LowSelfDischarge batke, baš kako je Mifi naveo u ovoj temi!
Na kraju, da li je stanica baš dobar SafeBag za punjenje LiPO baterije ili bi svaki puta za punjenje bateriju vadili iz stanice?
Na kraju smo izabrali GP recyko batke (MPX-ove 'Permabat' baterije za stanicu su zapravo GP-vidi se nakon skidanja omotača) i stavili prije godinu i po u jednu Royalku i radi do danas bez problema.
Mislim da bi naravoučenije bilo, kao: promisliti, isprobati pa tek onda uvesti neku novotariju.
Damir