iako ovo svi preporucaju ja sam sretan da nisam poceo sa easy starom jer sam siguran da bi mi brzo dosadio.
evo posta sa starog flyfreaka kojeg sam napisao dok je jos bio ziv.
"mozda ce ovo zvucati ludo, ali frend modelar se naucio letjeti na ovakvom modelu (ne bas taj vec yak 54 iz iste serije). ja imam ovoga i leti puno bolje i mirnije od yaka, a i puno je okretniji kada se povecaju otkloni elerona i elevatora pa njega i navodim.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7371&Product_Name=GeeBee_EPP_3D_Air_Plane_Model_(Unbreakable) dakle to je 3d model napravljen od epp-a i ima konstrukciju od karbonskih trakica. frend je toliko puta padao da mi nije jasno kako je avion izdrzao. najzanimljivije od svega je da je od svih silnih padova (a bilo ih je pri punom gasu vertikalno prema dolje) konstrukcija krila ostala neostecena, a razderao se samo epp koji se na licu mjesta polijepi sa uhuporom. jos je zanimljivo da trup od padova nema vecih ostecenja osim sto se razlijepio, ali i to se opet sredi sa uhuporom. u redu je priznati da sam i ja puno padao sa tim modelom no to je sve bilo kada sam vjezbao visenje na elisi.
u uz model se uzme combo
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4712 (obavezno i zamjenske osovine i puno propelera jer to neizbjezno puca pri padovima), neka baterija od oko 1000mAh 3s i hxt900 serva koja su i preporuka za model.
sa ovim setupom model se penje beskonacno vertikalno, radi loop doslovno oko svojeg repa i zbog toga kasnije ne postane dosadan kao sto je meni postala cessna na kojoj sam se ucio. model moze ici jako brzo i jako sporo pa je zbog toga opet primjeren pocetnicima jer nemaju problema sa slijetanjem (koje najcesce i ne izgleda kao slijetanje jer model ima trap koji po meni sluzi samo da isfederira udarac u zemlju). s druge strane visokokrilac cessna na kojoj sam se ucio ima veliku brzinu slijetanja i svako slijetanje bi zavrsilo sa barema malo stete.
zasto sve ovo pisem?
zato jer se pocetnicima preporucaju treneri visokokrilci koje je lakse upravljati i oprastaju puno vise gresaka u letu od ovakvih modela. no nije li najveca prednost da se model sto manje razbije pri padu jer ce pocetnik pasti sa bilo kojim modelom. bitno je samo da se u pocetku ucenja otkloni elerona i elevatora postave na 50% ukupnog hoda, teziste se stavi malo naprijed i tada model leti jako mirno i sam se ravna.
letim ovaj model od rujna prosle godine i jos mi nije dosadio, siguran sam da ni nece s razlikom da ja gore imam motor od 220w koji daje 1200 grama potiska na 600 grama rtf tezine pa je avion prezanimljiv i preokretan. ljudi koji su vidjeli sto sve moze nisu krili odusevljenje mogucnostima, a ja cu si definitivno ponovo uzeti isti model kada ovaj ode u zasluzenu mirovinu jer takvo nesto uvijek treba imati u prtljazniku automobila.
imam i snimke na kameri koje mogu dokazati neunistivost aviona, ali nemam firewire kabel tako da ne mogu prebaciti snimku na komp. za sada evo malo snimki sa jubitua -
Red Eagle GeeBee 3D EPP Plane Maiden Flight Hobby City GeeBee Hobby City GeeBee vidio sam da i marijom sa foruma ima model iz te serije pa ako je sa njime padao mozda i on moze potvrditi moju pricu o neunistivosti modela.
jedina mana mu je - strasno je ruzan.
nadam se da sam ovime nekome pomogao."
po meni je ovo bolji izbor jer sam skuzio da volim agrsivnije letenje pa ti to i preporucam. neko drugi voli mirnije letenje pa avion takvih karakteristika preporuca drugima. ti ces najbolje znati za sebe i sto god da kupis uzivat ces u tome beskrajno kao i svi mi.