Vidim da se stalno poteže ta tema Align ili klon i izleda da nema kraja.
Tko ovo pročitao neka uzme u obzir da sam početnik, i neka uzme u obzir što bi početnik trebao uzeti kod kupovine.
Ima se love, svi koji se bave ovim imaju love, i nije problem odvojiti za Aligna, no pitanje da li to svima treba.
Moje iskustvo u ovih 2 godine bavljenja avionima i u tih 2 godine 6-7 mjeseci s helijima je ovo i predstavlja čisto stvari koje su se dogodile, a ne nikakvo mišljenje ili preporuku. Ako nekome pomogne za odluku super.
Inače heliji su me uzeli, jako mi se sviđa sve oko njih i zaista se zabavljam uz njih, obožavam ih slagati i vidjeti svoji ruku rad da leti.
HK je jeftin. Pristupačan heli.
Cijena pojedinih djelova je smiješna.
450klasa ima svojih jačih modela, 450PRO se meni pokazao kao super helić za mene (početnika).
Ima svojih nedostataka od kojih mogu usta ostati dulje otvorena kao:
- maing gear cijeli spigan, ne svaki ali postoji vjerovatnost da se dobije
- šarafi poneki koji dođu vrečici nema navoje, već kao da su "čavli"
- main shaft graničnik da osovina ne ide gore dolje je kao zalemljen i treba ga dobro fiksirati da ne bi usred leta otkazao.
zamjenski kupljeni su bili takvi da sam ih rukom mogao strgnuti s osovine, strašno
- od dva koja imam, u jednom su falili neki djelovi - gumice za masku
- ima lufta u repnoj konstrukciji
- rupe na repu nisu stoposto izbušene, pa sam ih morao dodatno učvrstiti da rep ostane na mjestu da se ne bi kojim slučajem vrtio na boomu
Rekavši sve to, heli kad se sastavi je totalna vjerovatnost da se dogodi nešto loše.
No iskreno tko lud ide sastaviti takav heli?Ljudi su rekli čak da se oni razlete sami od sebe, je ako traljavo složiš i Align će se vjerujem razletiti. Ja sam pazio na djelove i tražio slabe točke. I za sada se nje razletio ni jedan.
Znači main gear treba zamjeniti ako je loš.
Glavnu osovinu i graničnik treba zavariti ili nešto slično ako se dobije baš loša osovina.
Šarafi - ima ih tona viška
Šaraf da izleti iz glave ako je ispravan i stavljen threadlock pa stvarno mora biti peh, a vjerujem da se to dogodi i na drugim helijima ako se dogodi i tu.
Gumice za maske?
Zaključak Aligne je bolji!!! i uvijek će biti. Pa tko to spori, nego pitanje da li je on jedino dovoljno dobar za početnika?
Ja znam samo da s HK-om letim i učim se i zezam i za mene kao početnika je ok. I vjerujem da će mi dati puno zabave još kada naučim sve da ga letim kako spada.
250GT - samo ću reći ovo (e ovo je mišljenje )
19,99$Align 250SE 200$ plusnema šanse da za to malo sranje dam 200$
250GT je zakucan u zemlju pod 90% i otišla je osovina glavna, elise i flaybar koji sam zamijenio ali je bio jedva savinut. Ostalo cijelo sve i leti svakih par dana po pol sata minimalno.
kada budem radio žestoki 3D a to će biti nikad jer me ne zanima toliko, možda ga i kupim, i opet ću ga razbiti jednako često koliko i onaj od 19,99$ samo što ovih jeftinij ću imati još 9 komada u ormaru spremnih.
Zaključak Aligne je bolji!!! i uvijek će biti.Ja ga trenutno nemam, i toliko hvalospjeva je opjevano da nema šanse da proturječim.
Dok ima HK450PRO u ponudi i pojedini align dio u njemu na ključnim mjestima, hvala lijepa za mene početnika je super
Kad pređem tu stepenicu na žestoko letenje i lomljenje, budem ga uzeo. Do tad......