99% sam siguran u komplikacije, a volio bih vidjeti praktična testiranja savijanja opruga i kalkulaciju elastičnosti u odnosu sa silama i brzinom pa to sve vs trošak testiranja
kao i penale na težini, obzirom da se radi o laganim modelima.
Što se tiče onog plavog krila, krilo je obljepljeno i pojačano, ono šta se vidi bijelo je popucana boja a ispod nje mjesta gdje se dezintegrirao striopor pri udarcu od cca 150 km/h u zemlju, model je išao prebrzo i prestrmo da bi se mogao izvući prema gore iako sam ga pokušavao izvaditi sigurno 2-3 sekunde.
NHF : Primjetio sam da na dosta tema i foruma volite iznositi razne teorije na temu "kako ponovno napraviti kotač" ili zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano, pa me zanima da li ste do sada napravili bilo koji model u kojem je nešto izvedeno iz teorije u praksu?
Nisi ga u 3 sekunde uspio izravnati iako je išao jako brzo (a kod velike brzine komande bolje "slušaju")?
Stvarno čudno. Da ti nisu servoi preslabi? Probaj promijeniti omjere duljina poluga na servu i elevonu, ili same servo motore.
Par jednostavnih i ne baš revolucionarnih stvari sam proveo u djelo drugačije od uobičajenih izvedbi, ništa "fundamentalno" novoga: ograničavanje sklapanja krila na propeleru na Zagiju, wingleti odozdo, eleroni na EasyStaru bez ravnanja krila i luk za rezanje stiropora s DC/DC transformatorom i napajanjem iz akumulatora.
A ljetos će sigurno biti i hidro-verzija Zagija 
Bravo za inovacije. No mislio sam na neki konkretan avio model od nekoliko ponuđenih ideja, no nema veze.
Servo motori su HS82MG, kut, brzina i x faktor su doveli do loma. Smjer ovog slučaja bi trebao navesti na razmišljanje o fix ideji o gašenju motora, čekanju na reakciju opruge koja se uvija i ravna u nekim X rasponima brzina i promjeni CG-a. Dakle, svodi se samo na to, da postoji nekoliko poznatih mehanizama za ostvarivanje ciljeva pa tako i geometrije krila. Od posebnih materijala koji se rastežu i mjenjaju i time stvaraju čak nove profile i stealth oblike kao npr. PAK FA50..
Kao u svim poljima, postoje patterni i anti-patterni (uzorci i obrnuto), kojima se rješavaju pojedini problemi. Mnogo ljudi je došlo do zaključka da se kotač bolje vrti ako je okrugao.. neki tvrde da je uz određenu brzinu i puhanje zapadnog vjetra iznad maksimirske šume pogoduje kotačima koji su nabravljeni u obliku hexagona da bolje idu nizbrdo.. (anti pattern), čak je moguće dokazati da kod velike brzine nestaje osječaj za "kockastim" na takvim kotačima, pa opet 99.99% ljudi prihvatilo je patern da kotač treba biti okrugao.
Kako kažu stari ljudi sa sela.. sve se može napraviti pa čak i drveni šporet.
No i dalje ne vidim prednost opruge u odnosu na jednostavni servo motor i dvije poluge. Osim što može biti zanimljivo pokušavati igrati se tehničkih materijala, pa istraživati koju oprugu, koji presjek itd... svatko ima svoj ukus, pa i izazove.. prednost ovog hobija je što čak potiče inovativnost.. u tome i je ljepota.. osobno mislim da svaka nova inovacija treba biti korisna i upotrebljiva, bez obzira na to da li je tehnički dobra, ispravna ili nadmoćnija od nečeg što je jednostavno za izvest, lako dostupno i praktično.