Odg: pomoc pri kupnji stanice
Reply #9 –
Moriaty zapita: "Kaj taj multiplex tak dobar? Izgleda super."?
Postoje auti i postoji Mercedes,
postoje stanice i postoji Multiplex.
Nit je Mercedes što je bio, niti je Multiplex kao nekad, ali ono u čemu MPX briljira je programski sustav.
Znate li, primjerice, da Futaba od ranih '80 prošlog stoljeća po licenci koristi Multipleksov OS za stanice, isti onaj koji je sam MPX napustio početkom devedesetih! Slijede bolje i lošije kopije Futabe u obliku JR/Spektrum/Graupner i Hitec mutacija.
Pa korak dalje, ja za svoj Profi mc3030 iz kasnih '90 mogu kupiti originalne nadogradnje, a uskoro i telemetriju. Mogu koristiti tu stanicu u učitelj/učenik kombinaciji s bilo kojom MPX stanicom proizvedenom u +/- 15 g. od moje. Koji se drugi proizvođač može pohvaliti takvom podrškom svojim korisnicima.
Znate li koji je proizvođač izmislio PCM, digitalne programabilne servoe i prvi tržištu ponudio kompjuterizirane stanice. Pogodi od prve!
I na koncu, koliko to košta? Da, Multiplex nije jeftin, 7-kanalni 2,4 GHz prijemnik sa dva prijemna kruga (ne samo dvije antene) košta oko 70 eura. Modul, 5-kanalni prijemnik i dva 7-kanalna platio sam ukupno 250 eura. Mogao sam proći i za 150 kod drugih proizvođača.
Dakle, 100 eura je cijena koju sam platio da ne moram grozničavo pratit forume u potrazi za opozivima, greškama i crash reportima.
Skupo? Možda i nije...
Nešto je u zraku...
Multiplex Profi mc3030 - 22 years of excelence and counting...
Siniša