evo da se i ja prdružim.....
KK je vrhunski kontroler i niti jednu lošu riječ protiv njega....
da on nije stvoren mislim da bi multirotor scena danas bila mnogo oskudnija, tak da respect....
za FPV letenje i za normalno letenje sa nekim jako blagim oblikom "divljanja" KK je savršen.....
no moram spomenuti multiwii na kojem sad već imam dosta sati letenja i oduševljen sam iznad očekivanja
prvo sam mislil da budem razočaran, ali pokazalo se totalno suprotno
multiwii i ostali kompliciraniji kontroleti dopuštaju razne softverske postavke kod čega stvari postaju zanimljive
konkretno kod multiwiii-a te postavke mogu zadavati glavobolju u početku, veliku glavobolju ali kad pilot totalno skuži koja brojka mjenja koju karakteristiku modela
onda letenje postaje perverzija
MWC ide od pitome bebe za početike i FPV letenje do brutalne životinje koju sam jučer letel
imam svjedoke koji to mogu potvrditi i koji su ostali živi
bil sam optimističan i stavil sam insane rate koji dopušta 80% razlike u radu motora i umanjuje za istu vrijednost osjetljivost senzora sve zavisno kolko jako pilot miče palice
uglavnom klasičan luping ili valjak sa quadom sa tim postavkama ispada 6 lupinga ili valjki za isto vrijeme kolko mu inače treba da napravi 1 u normalnom modu
prvo sam mislil da su postavke totalni promašaj, ali uz malo trimanja i puno expa stvar mi se počela jako sviđati
poanta ove priče je.....
kompliciraniji kontroleri nisu nužno loši, loše je bespotrebno trpanje senzora na kontroler, jer onda letenje na kraju ne postaje letenje nego paljenje i gašenje modela....
još uvijek sam mišljenja da je za letenje multirotora potreban samo gyro.....
ja na MWC-u koristim samo gyro, a akcelerometre imam jer ih je zgodno imati za nuždu i paniku, ako se dogodi pucanje signala stanice ili pucanje slike kod FPV letenja, akcelerometri spašavaju stvar
no za FPV letenje i bilo kakvo letenje brže od 5km/h oni samo jako smetaju....
pošto je takav slučaj sa akcelerometrima u letu onda sam zaključil da mi ni drugi senzori tipa barometar, magnetometar... ne trebaju
moja preporuka bi bila....
- kvalitetnu snimku ne garantira nikakav senzor, kvalitetna snimka nastaje večinom zbog pilota....
- komplicirani kontroler nije loš, on ti samo daje bolju mogućnost prilagodbe željama pilota i brži napredak u letačkim sposobnostima.....
- probaj složiti multiwii kontroler, imaš ga u kompletima već od 100-115$ (kupuj samo "orginal" senzore, nemoj neke nunčake palice i slično za 6$ jer je totalna lutrija)
najveća prednost multiwii-a je da se softver stalno razvija, leti ga isto ko i KK jako veliki broj ljudi i lako budeš našel neki savjet kak i kaj podesiti, updejtati i ostalo....
- sam si naruči kompletnu elektroniku i sam si izaberi setup za tvoje potrebe.....
- počni sa drvenim modelom i ne obračaj pažnju ak te bu neko zajebaval zbog toga, drvo ima svoje prednosti koje niti jedan drugi materijal ne može nadmašiti....
a poslije si lako nabaviš neki bolje izgledajući frame.....
- ako si letel heli, multirotor ti nebude problem, mehanika letenja je identična, a postavke, živčanost, mirnoću, okretnost... budeš sam podesil po želji u softveru.....
ovaj XAircraft model i kontroler izgleda dobro na videu, ali kak je to u praksi....?
mene bi više zanimalo koji pilot je radil demo video
, jer dok natučeš puno sati leta nije ti kontroler bitan..... no opet možda je stvarno vrhunski.....
evo tolko u kratko, nadam se da budeš jednom kada uđeš u svijet multirotora dobro zaglavil u njemu jer stvar je stvarno zarazna
Denis