Odg: Tumačenje carine u pošti
Reply #29 –
Moriaty, moraš uzeti u obzir kako je naše tržište vrlo malo. Cijena rada u HR i u Kini je neusporediva (primjer: zaposlenik u Foxxconn tvornici koja proizvodi iPad/Pod/Phone zaradi manje od 1$ dnevno), te tako eventualno neka modelarska tvornica u HR ne može konkurirati na svjetskom tržištu, osim u nekom high-end segmentu (svijetli primjer je tu Dex sa svojim kompozitnim modelima, ili slovenski Mibo). S druge strane, ako imaš modelarsku trgovinu (dakle, legalan posao) u HR nemaš kritičnu masu (tržište) koja bi ti omogućila poslovanje uz nižu maržu. Nije samo modelarsko HR tržište takvo, pogledaj tržište računala i računalnih komponenti....sve velike trgovine mahom propadaju (Konikom, HG Šrot itd.) u korist jeftinijih (zbog manjih operativnih troškova) web-dućana. A i web dućani se konstantno zatvaraju/otvaraju, što zbog recesije, što zbog konkurencije, malih marži, činjenice da je faza eksponencijalne informatizacije prošla itd itd. Dakle, nije baš država uvijek kriva za sve - davanja su takva kakva jesu, a ključ uspjeha je odabrati tržište (svjetsko, mi smo premali) na kojemu možeš uspjeti i pod ovim uvjetima.
Ja bih osobno volio vidjeti pravu malu tvornicu/manufakturu u HR koja bi u svijet izvozila vrhunske aviomodele.
MX-16S/Aurora9, Giles202, ASW28, PC9, Quad, Canary40
Building: ME-109, ExtraLeki 300, Mig-7