1-2 godine sam s avionima i najveće batke koje sam korisitio je 2200mah 3S za avion. Nikada preko 30-40A nije bilo potrebno. Rhino , Zippy itd.
Počeo s helićima, i 450 klasom i imam 5 Zippy 2200mAh 3S 20-30C baterija i 4 Nano Tech 2200mAh 3S 25-50C.
Napunim ih uredno, baterije se na oba punjača koja imam pune na nešto preko svojih vrijednosti oko 2300mAh.
Dok se pune, hladne su, nisu napuhane, pune se UVIJEK na 1-1.5C za Zippy i 1-2C za nanotech.
Praznim ih do 3.6V-3-7V. Ni jedna nije bila niže od 3.5V
NIKADA ne punim baterije isti dan korištenja. Uvijek su hladne kad ih punim.
PROBLEM:
jučer sam primjetio stvar koja se stalno događala i odlučih pitati stručnjake s foruma jer me zabrinjava.
Naime nakon hovera i vrtenja helića vamo tamo po parku (450) mijenjam bateriju i sve do reda su lagano napuhnute.
Znači ne da promjene oblik totalno nego prednja i stražnja strana se lagano podigne. I na dodir su tople, i Zippy i nano.
Temperatura im je da se na dodir osjete da su se zagrijale malo, znači ništa kritično.
Nakon 5-10 minuta što su na zemlji, hladne su na dodir i više nisu napuhnute.
Da li je to normalno da se malo napušu baterije kod korištenja? Trebam li se zabrinuti?
Na heliju je ovaj ESC
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9299__TowerPro_H40A_Brushless_Speed_Controller_.htmli čisto sumnjam da je struja reko 40A, jer je i motor i ESC nakon 4-5 baterija za redom jedva topal na dodir.