@Tomislav_Zg u praksi ono s čime se leti nije ni lakše ni manje od Optime9 ili 7, npr DS 9 IPD od MPX-a je preko 30 grama i velik je ko kutija za cigare, a obožavaju ga takmičari (opravdano).
@Plavi: točno tako, međe takmičarima postoji neki konzervativizam kada se biraju brendovi stanica. No saznao sam iz kuloara zanimlivost sa Europskog: tri Futabe T14MZ otkazale su neposredno prije ili na Europskom, neke su se već vratile iz servisa. O čemu se radi - nitko ništa ne zna, a ta stanica košta oko 2500 €. Pogledaj slike što vozi naš šampion...
Računa se da oni koji pucaju na visoke plasmane na ovakvim takmičenjima, godišnje lete i više od 1000 sati, to je skoro 3 sata dnevno prosjećno, a za vikend u dva dana naprave valjda i 12 sati. Cijena uspjeha, stanica nebi trebala zatajiti, time se opravdavaju.
Ja za sebe točno znam (brojač u stanici) da sam cijele prošle sezone letio intenzivno i to nešto malo preko 90 sati, dakle do 2 sata tjedno u prosjeku, a ove sezone bitno manje.
@Moriaty: 'snagu veze' ne možeš apsolutno nikako procjeniti, a za mjerenje bi trebalo iskeširati opako lovu, da vidiš samo kada to rade za mobilne operatere kada žele znati kako im je pokriveno područje baznih stanica. Povremeni ispadi RC veze najnormalnija su stvar, čak ih i većinu niti ne primijetiš, a ako primijetiš, najlčešće ti je model na zemlji prije nego li se dosjetiš u čemu je problem. Pouzdano znam da je 90% otkaza opravljanja greška modelara (imam vlastitu statistiku , ali to nije za objavu
), tek 10% ti je crkavanje prijemnika, serva, baterije...
Damir