kad sam rekel da u zadnje vrijeme svi idu logikom brže, jednostavnije, više... mislil sam na frejmove iz kalupa
jasno da Jazavac sa svojim cnc-om može štancati ... i da je takvo štanjcanje sa padom cijene elektronike jako podiglo populaciju multirotoraša na svijetu...
mislil sam na masovnu proizvodnju iz kalupa, mene celo vreme "sile" da napravim više modela i skoro sam prije koji mjesec otišel u tom smjeru, već sam počel raditi drugu vrstu kalupa (za vakumiranje) tak da mogu broj modela množit sa 4 a vrijeme izrade isto kao do sada.... ali s tim se gubi kvaliteta jako i masa modela dosta raste u odnosu na ovaj način kak radim pa sam rađe ostal na svojoj metodi...
ovu oktu sam zabrijal totalno "kontra logike" nema masovne proizvodnje niti je nikad nebu bilo, svaki model je 100% od karbonskih vlakna, ručno polagan karbon i sve je spajano mokro na mokro tak da je spoj savršen
takav način uzima jako puno vremena, pogotovo kad se ručno polaže do 6 slojeva karbona sa raznim umetcima između(ja to zovem kosturi)... ali takav način daje kvalitetu koja nema konkurenciju....
da skratim, na okti sam namjerno zakompliciral stvari da istaknem način izrade koji je meni postal rutina, a drugima zadaje glavobolju
osnovna verzija okte ima 86 dijelova izvađenih iz kalupa
promjer okte je od 1200 mm na više (recimo zaustavil bi se na 1500mm ko neki max. samo tolko da neko ne zabrije da oče 2m model jer nema smisla
)
stajni trap je isto podesiv po visini, do 55cm čistine do prihvata za gimbal(stajni trap ima 18 dijelova, izgleda jednostavno, ali je jako kompliciran za napraviti jer neki dijelovi prkose "zakonima kalupa" (teško za objasniti, primjer na priloženim slikama, dio koji ja zovem T zglob, spaja skiju sa nogama, odljev iz nutra, odljev iz vana .... možda nije bilo potrebe za nutarnjim odljevom, jer tak niko nebu gledal kaj je nutra dok se noge stave... ali htel sam komplicirati
)
karbonske kopče za model(poklopac), ručno rađene, totalno nepotrebno... imam kupljene metalne ukrasne, jako dobre, ali htel sam biti dosljedan u kompliciranju
u pravu si, model ima nastavak, pokretni stajni trap( nastavak koji dolazi na postojeći stajni trap i služi kao pan os) i naravno gimbal, sve iz karbona,
da bi stvari bile "po planu" elektronika za gimbal je isto made in Cro, a pošto je gimbal brushless direct drive(doslovno)
, i motori budu made in CRO
kad smo već dizajnirali brushlese za gimbal, onda je odluka pala da budu univerzalni tak da se mogu koristiti (uz drugačiji KV) i za pogon modela
a to sve bez vlastite karbonske elise nema smisla
uglavnom, stvar je postala jako složena, a trenutna stvar je samo sredstvo do cilja, kaj je bespilotni hibrid koji nam se mota već duže vremena po glavi, a o tome ne pričamo
cijena je jako "promjeniva", ovisi o setupu i tome ko pita, tak da o cijeni nikad nebum tipkal javno