Jučer sam cijeli dan šarafio po helikopteru i više nisam niti razmišljao kako se spada, ali sam ga htio srediti tip-top da danas mogu ići malo na livadu. Nažalost to se nije dogodilo.
Evo i zašto:
Išao sam podesiti link na repnom servu i uključio bateriju. Kad nešto radim na heliju u kući, a nisam odspojio motor ili maknuo pinion s osovine, sve krivulje gasa stavim na 0 i uključim throttle hold. Better safe than sorry. I spojim ja tako bateriju i posvetim se štelanju linka. Čuo sam lagano zujanje servača (ništa čudno za digitalce) ali mi je trajalo nekako dugo (30ak sekundi), bacim oko na BeastX i skužim da se nije inicijalizirao. Ništa čudno kad sam držao heli u rukama i stalno ga tresao. I onda skužim grešku - nisam maknuo blade holder (ona spužva koja drži sablje na boomu, za one koji ne znaju o čemu se radi). Brzo sam odspojio bateriju i maknuo blade holder. Uključim opet bateriju, BeastX se inicijalizira, ali swash se miče sporo, jako sporo. Ništa, odspojim opet bateriju i probam micati servo ruke prstima i skužim da se jako teško miču. Izgleda da su otišli elektro-motori. Opet spojim bateriju da vidim da li repni servo radi, kad se najednom (i to negdje u 3 ujutro) motor zaspoola i ode na valjda 100% gasa. Stiščem throttle hold, normal, idle 1, 2, mičem palicu kolektiva (na svu sreću bio sam dosta priseban da ju ne dignem iznad sredine) i brzo jednom rukom pritisnem skije helija na stol i drugom rukom odspojim bateriju. SVA SREĆA da se nije nešto gore dogodilo, ne želim niti razmišljati o mogućim posljedicama.
Znači kad je blade holder bio na sabljama i ja sam spojio bateriju, servači su htjeli doći u položaj gdje sablje daju -12° pitcha (palica kolektiva skroz dolje, TH uključen - tako uvijek palim heli) a nisu mogle zbog držača. Servači su vukli "bijesne" količine struje i ESC je pregorio (vjerojatno bi bolje bilo da se zdimio, ovako je bio poluispravan) i u jednom trenutku je odlučio zaspoolati motor.
Stvarno sva sreća da se nisam ozljedio ili polomio pol kuće... Vjerujem da mnogi ne bi ovo niti pisali ovako na forum, no zbog jednog malog previda sam:
a) skoro ostao "bez glave"
b) uništio TV, namještaj, helikopter, ...
c) spalio relativno skup ESC i servače na ciklici
d) mogao spaliti i fbl kontroler i receiver da je ESC probio i pustio još veću struju cijelom krugu.
Tako da sam odlučio napisati ovaj thread, nadam se da će svakome tko ovo pročita nekako ostati u podsvijesti da NIKADA ne spaja bateriju na heli kad je držač sablji gore, da odspoji motor kad spaja bateriju na heli u zatvorenom prostoru (ili makne pinion ili glavne i repne sablje).
Mogli bi napraviti nekakav sticky i napisati recimo nekakve check-liste prije leta, kako bi bili sigurni da je sve u redu.
Ja ću započeti, vi nadopunite pa ću ja editirati prvi post kako bi sve imali na jednom mjestu i da bude pregledno.
Prije leta:
1. Provjerite da li ima threadlockera na svim šarafima gdje bi ga trebalo biti (bar svakih nekoliko letova) i da li su dovoljno stegnuti - posebnu pozornost obratiti na tzv. Jesus boltove koji drže glavu na glavnoj osovini (gorni jesus bolt) i glavni zupčanik na glavnoj osovini (donji)
2. Provjerite da vam sablje nisu oštećene
3. Provjerite da su svi ball linkovi spojeni
4. Provjerite da su vam baterije pune prije nego ih spajate na helikopter (za par dolara je moguće kupiti mali voltmetar koji spojite na balanser kabel na bateriji i pokaže vam napon svake ćelije)
5. Prije spajanja baterija, budite sigurni da ste na 0% throttle-a (najsigurnije je da uključit throttle hold) iako se većina ESC-a koje koristimo u helikopterima neće "armati" dok ne dobiju input na 0% gasa
6. Nakon što ste spojili baterije, provjerite da li se swash miče u pravilnim smjerovima.
THROTTLE HOLD UKLJUČEN!!!
- kad palicu kolektiva pomaknete prema gore, swash ide gore
- palica kolektiva dolje - swash dolje
- pitch naprijed, swash se naginje prema naprijed
- pitch nazad, swash se naginje nazad
- aileron lijevo, swash lijevo, aileron desno, swash desno
Uz to, ako koristite flybarless, provjerite da li kontroler dobro kompenzira swash po svim osima (uvijek bi trebao biti vodoravan) i da li radi piro kompenzacija (kad nagnete heli u jednu stranu i zavrtite ga oko glavne osovine, swash bi trebao ostati u istom položaju)
7. Provjerite da li žiro ispravlja rep u dobrom smjeru
- stanete tako da rep helija gleda u vas i kad pomaknete rep udesno, napadne ivice repnog rotora idu ulijevo, tj. pušu zrak desno (ili slider ide prema gripovima) i obrnuto
- kad pomaknete rudder stick lijevo, napadne ivice repnog rotora idu ulijevo, tj. pušu zrak desno (ili slider ide prema gripovima) i obrnuto
Ne da mi se sad više pisati, slobodno se nadovežite, nadam se da bi ovo mogla biti korisna tema