Eto pošto sve teme odu u q.
idemo nešto što mene zanima..
Kako prepoznati bateriju koja je potencijalna opasnost.
Da li je moguće da se u bateriji koja ima "neispravan" članak dogodi da iz susjednih ćelija, što serial što parallel dogodi da poskoči napon.
Pri tome može se raditi o jednom packu tipa 3s2p ili ono što neki od nas rade kad uparuju dvije baterije 3s1p..
Druga stvar.. što se događa sa napuhnutim batkama.. imam jednu koja svaki dan izgleda sve deblje i deblje..
Što se događa sa baterijama koje su pretrpile ozbiljan udarac prilikom loma modela, zgužvane pa izravnane.. da li su one zadržale ispravnu i homegenu strukturu da bi bile sigurne da se ponovno koriste na punjaču iako ne planu od prve i izgledaju kao da su ispravne?
I gdje se tu pali anketa? nađoh
Još jedno zanimljivo pitanje za kemičare.. da li lipo plane samo ako napon preskoči 4.2V ili je to moguće i na manjoj voltaži.
Što je sa probijanjem baterije i fizičkim oštećenjima.. ogrebotine, udubine itd.
eto još jedno... overdischarging.. znači baterija daje 40 Amp... a motor i esc cuclaju 60A.. baterija se pregrijava i napuhuje.. šanse da to plane u zraku, pretvori se u buktinju su?
Dakle dodatak: sigurno uništavanje lipo baterija.
Do sada sam sve vidljivo oštećene baterije i napuhnute žabe uništavao na način da u plastičnu bocu natočim vode, bacim šaku kuhinjske soli , ogulim onu zaštitnu foliju, i potopim ju u tu bocu na nekih 24h.
To je po meni potpuno ispraznilo bateriju, obzirom da se vidi da je završio postupak elektrolize i nema više mjehurića. Za test sam i probio jednu takvu bateriju i ona nije niti dimila niti je planula..
(čisto jer ne želim razmišljati da plane smetlarski kamion kad uključe prešu i sl.)
Ono šta me zanima kod ovoga.. (opet kemičari) koliko je toksična ta voda?
Još dodataka:
- imam bateriju i neki turningy punjač sa balanserom kao jedinim izvorom punjenja
Događa se jedna zanimljiva stvar... sve ostale baterije.. kada se napune do kraja svijetle zeleno i prestanu puniti.
Kod ove baterije se dogodi, da mi sve ćelije završe na 100%, ali jedan ili dva članka mi blicaju malo zeleno malo crveno, malo puni, pa stane zasvijetli zeleno pa se isključi pa opet crveno puni i tako dok ju ne skinem sa punjača. Sumnjam da se tu nešto događa. Kad nađem nekog sa punjačem bez balansera napravit ću test na otvorenom da vidim da li je to signal za opasnost.. i da li će možda planut. Ujedno to mi je i prva baterija i sad već ima više od 2 godine.. tako da ako to grune.. sve je jasno. Inače izvana izgleda sasvim ispravno, nije napuhnuta niti zgužvana.