Stigao mi je crni X8.
Nisam mislio još pisati o njemu, jer neke stvari još nisu ni naručene, ali kako je Tomislav pitao, evo par fotkica i plan za setup:
[attach=1]
[attach=2]
[attach=3]
[attach=4]
[attach=5]
[attach=6]
[attach=7]
Ovo je recimo druga generacija X8, prva je bila 70USD jeftinija, i napravljena od EPP pjene, dok je ova od EPO pjene. Osim toga, promijenjen je način pričvršćivanja krila za trup; izbacili su pravokutnu pločicu koja je bila zalijepljena za trup, a koja se šarafila za krilo. Navodno je puno bolje bez nje, sada se koristi samo traka, koja kod grubljih slijetanja i padova popusti, te krilo otpadne, dok bi se u prvom slučaju polomila cijela konstrukcija.
[attach=8]
Planiram letjeti na 4S konfiguraciji. Motor bi bio 3542, 830kv, kojeg čekam da dođe na skladište na HobbyKingu.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=17602Baterije ću uzeti sa svoje hekse, 4S, 4200mAh, po potrebi x2.
Naravno, ide folding prop, i to 12x6 ili možda čak 13x6. Regler imam od 55A, u kojeg vjerujem da će odraditi posao.
Za serva se još nisam odlučio, tražim neku best buy opciju, savjeti na RcGroups je da se uzme od preko 6kg.
Rupe za serva u krilima su 40x40, ali sa donje strane, izloženi čupanju kod slijetanja. Zato ću napraviti rupice kroz krila i pričvrstiti ailerone sa gornje strane.
Također su savjeti da se serijski aileroni zamjene sa napravljenim od balse, ali ja mislim da ću postojeće samo obući u carbon vinyl samolijepljive naljepnice, kao i neke druge dijelove aviona. Možda čak i cijeli.
[attach=9]
Što se autopilota tiče, ponovno ću zaviriti u heksu i posuditi ArduPilot Mega, i staviti kod za avion. Imam ugrađen dodatno i magnetometar i GPS, tako da mi još nedostaje airspeed senzor, kako bi imao uvid u realnu brzinu, a ne brzinu u odnosu na tlo.
Kod se lako mijenja, zajedno sa spremljenim PID postavkama, pa ću bez problema mijenjati kod za heksu ili X8, ovisno o potrebi. Mislim da već ima za skinuti PID postavke za X8.
[attach=10]
O ostalim stvarima kao što su kamere, videolinkovi, LRS, pričat ćemo kad započnem slaganje i letenje.