Skip to main content

Topic: svi moji avioni (C130,ekstra 330,bandit,F15... (Read 37622 times) previous topic - next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Odg: svi moji avioni (C130,ekstra 330,bandit,F15...

Reply #45
denis, daj mi molim te otkrij od čega su i kako napravljena ta krila? djeluje mi kao pre fina izrada za depron ili stiropor, pa me zanima u čemu je štos...

inače, sviđa mi se izbor modela, albatros je jedan od ljepših i elegantnijih aviona iz tog perioda (ja isto pomalo propucavam na te warbirde višekrilce iz doba drva i platna...)

Reply #46
e ovak, ovo je xps 4 cm debeli,  to je inače tvrdi građevinski stiropor, stirodur neznam točan naziv, jedina oznaka na paketu koju sam našao je XPS, najčešće ga ima plavog i rozog, a ovo je neki uvozni pa je ove boje.
ima i među njima dodatne razlike u čvrstoći koje pomaže u obradi, to pitaš tam di kupuješ, ima i na paketu ta oznaka.
 znači veća gustoća = sitniji materijal = lakša fina obrada
I onda mi je gospon Kano izrezao profil krila sa cekaš žicom da imam točan profil (bokocrt) , ja sam izrezao oblik (tlocrt) , lagano brušenje brusnim papirom 120 i onda fino brušenje vodobrusnim 240. S tim da prilikom brušenja sa 120 nesmiješ stiskat i pokušavat u par poteza dobit kuteve, obline i sl.,  i ako ti se lome komadići van pokušaj smjer bušenje promjeniti za 90". To ima dosta veze ako hoćeš da fino izgleda. Na kraju će doći lak na VODENOJ bazi, i ako je ikako moguće spricanjem u dva lagana sloja, s tim da se prvi malo pobrusi nakon sušenja sa 320 il 400.
Dodatne perverzije tipa ovog urezivanja da izgleda kao napeto platno probaj na nekom komadu s tim da malo režeš a više brusiš radi točnosti, sigurno možeš napraviti da izgleda orginalno.

Reply #48
autolimar sam bio... :D
prešao sam na modele jer nemam sponzora za aute slagat...

Reply #49
već nekak vidim da će albatros biti jedan od mojih budućih projekata, makar sam si obećao držat se monoplana al...

možda nešto u full fuse varijanti, sam kak izvest taj okrugli trup?

Reply #50
moj će biti full fuse, savijat ću depron 5mm u krug, lijevu i desnu stranu, samo sam sredinu prvo napravio profil da mi je lakše izvsti nosače krila, motora, serva, baterije i kaj već treba. bit će malo zezanje jer je i okrugli i ima oblik kapljice. Jednog prije sam brusio iz punog komada 10cm debelog XPS-a, tak je možda lakše samo treba onda kopat rupe za servo i žice
 ili ih provučeš izvana pa izgleda ko DeLorean iz povratka u budučnost :D

Reply #51
evo malo sam i danas pobjegao u garažu :)

Reply #52
e

Reply #54
trup antracit, sva krila bijela.

a zmaj?? ;D

Reply #56
od toga mogu samo padobran složit, što bi ponekad bilo dobro za bateriju...

Reply #58
malo oblačenja trupa

Reply #59
imam pitanje zbog težine ???
imam 2.2 kile rtf, raspon 125 cm dvokrilac (ovaj gore) ,  i kaj sve ide u površinu krila da izračunam wingload, mislim ide li zadnje krilo, ili samo prednja?