Dakle nedavno sam iskopao svoj model prvi ikad napravljen.
Naime napravio sam ga s negdje 10 godina starosti uz pomoć mog susjeda koji je tada bio oko 14g. Trajalo je bogme mjesec i nešto ali je bilo gušt.
Svaki dan poslje škole po par sati pažljivo rezuckanje, mjerenje, lijepljenje rebra po rebro, savijanje balse na pari, natezanje papira, ma svašta.
Model sam nabavio u češkoj '91 kada sam kao klinac bio tamo s hrpom djece iz područja Daruvara i Pakraca za vrijeme rata, kada je češka vlada organizirala samo tom prilikom 15 autobusa djece i smještaj kada je bilo najgore na tom području. Bili smo tamo oko 3 mjeseca. Hvala im na tome.
I kako je bilo nevjerovatno dosadno i klinci usamljeni, tražila se zabava da se maknu crne misli.
Ja sam ušetao u dućan s statičnim maketama i tada poćeo slagati plastične modele. Vrijeme je brže prolazilo.
No ostali klinci su otkrili u samoposluzi model na gumu, tipa par komada drva, malo deprona za krilo, prop i guma. Imao je čak i trap mali.
Svi su bili ludi i bacali modelčiće po svuda.
Ja sam zakasnio i više ih nije bilo.
NO u onom hobi dućančiću sam našao nešto na ćemu je isto pisalo guma.
Kad sam otvorio samo sam vidio komade balse, gumu i nacrt. Što da radim s tim?
Sastavio sam ga tek kada sam se vratio u HR. sjećam se kada sam ga na padini prvi puta bacio.... letio je valjda onda minutu ili više. Svakim danjim bacanjem i namještanjem rudera sve više i više. Par frendova i ja znam da smo uživali ko klinci gledajući taj model, svi su se otimali samo da oni mogu nategnuti gumu.
To je bilo prije 20 godina.
Imam još taj model i tu su slike. Žao mi je što nisam uspio iskopati i nacrt u njegovoj kutiji, koju sam isto našao na tavanu. Očistio sam ga i stavio kao display , makar ne izgleda nešto.
Ali treba uzeti u obzir da su svi iz moje ulice bacali ga u zrak i da je to bilo prije 20 godina
Šteta što su mi prilike dozvolile da slijedeći model nakon njega sastavim tek 18 godina nakon toga. Ali eto ljubav za hobi je preživjela to vrijeme.
PS: ne znam koji je to model, ako netko zna, ili čak ima plan molio bi ili informaciju koji je model ili plan. Hvala!
[attach=1]
[attach=2]
[attach=3]
[attach=4]
[attach=5]
[attach=6]
[attach=7]