Ekipi koja se bolje razumije u stanice od mene, zašto je ova gornja Futaba toliko skuplja od MPX-a? Je li stvar samo u brendu ili nešto drugo?
Izgleda da je trenutačni lider Futaba, FASST se pokazao pouzdanim, a nadje se i upotrebljivih jeftinih orange prijemnika - TFR od FrSky-a i nešto od Corone (sada ce Iwek doci na svoje
).
Tema je stvarno otišla u diskusiju, pa je vrijeme da i ja malo nagnojim: stanica-prijemnik nije ništa drugo nego li prijenos informacije o polozaju servača radio vezom, baš kao i slike, zvuka ..wlan..itd.
U biti zapravo ta tehnologija nema veze sa modelarstvom, pa modelari u 90 % slućajeva nemaju pojma kako to praktički funkcionira. Osim časnih izuzetaka, a to su Flyfreakovi koji su ili profesionalno vezani za elektroniku ili su se bavili njome kao radio-frikovi (ham radio). U ovoj temi su se javili upravo neki za koje pouzdano znam da razumiju kako ta 'naprava' funkcinira, da ih sada ne imenujem, a za sve njih je tipična zajednička osobina: nikad se nisu potužili da imaju 'smetnje', bez obzira koji brand koriste, reklo bi se momci 'znaju znanje'
.
Sa druge strane, izvjestan broj Flyfreakova kao da je razvio vlastitu terojiu 'stanica, antena, prijemnika i smetnjii' i tako su doveli do savršenstva vlastito nerazumijevanje ove tehnologije, a sebe u položaj da raspravljaju o stvarima o kojima nemaju niti elementarna saznanja.
Npr.:
-
stanica ništa ne 'baca', u biti možeš je baciti dosta daleko ako si snažan
-
stanica nema 'domet' nego područje pokrivanja signalom, a to se mijenja stalno jer je ovo mobilna veza i nikada nije posve jasno jer radiovalove ne možemo vidjeti kao svjetlo da budemo sigurni
-
antena isto nema 'domet' nego dijagram zračenja, npr. horizontalni i vertikalni, pa polarizaciju ..itd
- kada je još FM bio u masovnoj upotrebi (35/40 MHz) većina nije shvaćala što je 'double conversion', u jednoj uglednoj trgovini su mi decidirano rekli 'da mi to neće raditi jer nemam double conversion stanicu' (što se nisam tada kladio sa njima, digao bi finu lovu
)
-
ne postoje nikakve objektivne 'smetnje', nego smo najčešće sranje sami sebi napravili lošom montažom na prijemnoj strani ili pak pokvarenim komponentama, moguće je bilo u doba FM-a da netko radi na našoj frekvenciji, sve drugo je vlastita greška, nor. letenje pokraj dalekovoda.
-
tzv. 'domet' ispravne i ispravno montirane opreme je sigurno veći nego li sposobnost ljudskog vida, eksperimente sa
range-testom potražite na ovom forumu (26,6 km na 35 MHz, a išlo bi i dalje da smo imali priliku, 5,9 km na 2,4 sa najjeftinijom Coronom).
..itd da ne nabrajam dalje.
Dovoljno dobro razumijevanje ovog područja, eh, to bi značilo da ste tehničar-specijalist za ovo područje, ili barem radio-frik ili electronic-frik, ali onda bi to bio novi hobi poprilično drugačiji od modelarstva, teško bi se našlo vremena i novca za oboje.
Ne smatram sebe guruom za ovo podrućje, no dozvoliti ću sebi bezobrazluk da onima koji redovito gnoje o boljim i lošijim antenama i sl. preporučim čitanje ove knjigice, kako bi elemetarni pojmovi 'sjeli':
http://books.google.hr/books/about/Radiotehnika_1.html?id=R5X6NAAACAAJ&redir_esc=yNakon toga, diskusija - koja je stanica bolja - mogla bi poprimiti sasvim drugačiji tok !
73 de 9A(UNL
)
Damir