hvala na pohvalma
specijaliziral sam se za popravke jer uglavnom to i radim. da se manje razbijam vise bi gradio, ali takva mi je karma.
ovih dana se bavim popravkom tri modela. nemam slike svega na kompu, nisam ih jos skinuo, ali imam slike popravka groovy-a, f3a modela.
popravak se radi u stilu puzli i pokusavam sve sto se moze sacuvati i sto nije zdrobljeno sastaviti u jedan komad. na taj nacin sve ostane u centru, a naknadno ono sto se ne moze popraviti izrezem pa ubacim drugi dio. vazno je da se koriste i najmanji dijelovi koji nisu zdrobljeni jer tako na kraju sve sjedne savrseno i cesto se niti ne vidi da je drvo tu spajano. sve lijepim sa cak-om koji daje super cvrstocu spoja, a skoro nista tezine.
ovaj model je inace kineske proizvodnje i sada nakon kvalitetnog razbijanja se vidi koliko je lose sklopljen. vecina rebara je prezivjela samo zato jer se plank na njima drzao u par tocaka, kinezi stede na ljepilu. s ramenjacom je jos gora prica, a ona cijev u koju ide bajuneta je ljepljena sa pu ljepilom na rebra, ali majstori nisu pazili da ljepilo ostane na svojem mjestu vec se ljepilo slilo dolje, daleko od te cijevi gdje se i napuhnulo.
ovdje na slici se vidi o cemu pricam. na ostatku spoja rebra i planka vidi se nabubrena kuglica ljepila ispod rupe kroz koju prolazi cijev.
sve osteceno skinuto, ostao je samo zdravi dio krila.
neki od dijelova slagalice
spomenuta cijev na sastavljenom dijelu krila. ideja je bila da se napravi dva veca komada koja ce se ulijepiti na prezivjeli ostatak krila.
pripasavanje
uljepljen dio
druga strana krila i dio koji se treba ulijepiti
uljepljen i drugi komad.
krilo je skoro gotovo, imam jos par sitnica napraviti na njemu pa slijedi oblacenje.
razbiti trup. sve sto se odvojilo od zdravog dijela samo otrgnuo do kraja, ali nemam dokumentirano.
dijelovi slagalice
sastavljen dio trupa
uljepljen na citavi dio trupa...
napravio sam jos ponesto, nisam fotkao, ali hocu ovih dana.
kad se sve sto moze polijepi onda ide krpanje i ucvrscivanje same konstrukcije. kad se ucvrsti konstrukcija skinut cu svu oplatu od balze i nalijepiti novu oplatu kako bi model bio uredan.