Pozdrav svima Vama koji volite smrditi po spaljenom ricinusu !
Našao sam ovu staru temu na forumu, pa da vidimo da li je možemo malo oživjeti..
Pošto sam neki dan kupio dva lijepo očuvana rabljena avio-nitrača, svaka informacija mi je više nego dobro došla, jer sam u nitro svijetu totalni rookie, iako sam stari konj od 4 banke... . Ne bih volio zaribat nekaj na početku..
Čitam Vaše stare postove u vezi odabira goriva, i posebno u vezi odabira lubrikanata (sintetski vs ricinus), čitam user manuale proizvođača motora, pa mi još uvijek nije jasno kako da postupim, jer je dosta informacija s različitih strana kontradiktorno.
Vidim da ima nekoliko Vas koji donekle kužite priču, no nije mi jasno zašto nitko od Vas u raspravi o lubrikantima ne uzima u obzir po meni najbitnije parametre, a to su:
- vrsta glow motora po konstrukciji - ABC, AAC, ABN, AAN , zatim
- vrsta ležaja (ležaj klizni ili kuglični),
- range obrtaja u kojem motor radi (5.000 ili 50.000 nije isto)
- namjena motora ( da li je u pitanju neki laganini trainerić ili nasvirani pilon racer sa rezonantnim auspuhom
koji kolje motor preko svih mogućih preporuka što ih proizvođač daje)
Vrstu lubrikanta određuje previše paramatara da bismo mogli postaviti jednostavno pitanje: NITRAČI - RICINUS ili SINTETIKA ?
Usporedbe radi, postoje vanbrodski Tomosi stari > 40 godina koji su svo to vrijeme voženi na običan ININ DVOTAKTOL, koji po svim svojim karakteristikama spada u zonu sumraka ako pričamo o lubrikantima.... Pa ipak, motor koji je konstruiran za ININ DVOTAKTOL veselo bruji već nekoliko decenija podmazivan baš tim uljem.. i brujat će i dalje...
Ako bismo pokušali na taj isti DVOTAKTOL voziti primjerice Apriliu RS 250 ili Kawasaki KR 250, ubili bismo motor za par stotina prijeđenih kilometara. Zašto ? Zato što su dizajnirani za podmazivanje sintetskim lubrikantima i tolerancije u mašinskoj obradi su puno finije nego kod Tomosa..
Ono što bih volio postići ovim postom je da se svi iskusni mozgovi ovog foruma dogovore i da se raspiše nekakva tablica prema tipu motora sa preporukama za goriva / lubrikante, čisto kao zajeb-free vodilja svima nama koji smo novi u ovome.Slušam preporuke GORIVO/LUBRIKANT za ove motore (ako ima Tko kakvu pametnu):
- TT GP-15proizvođač navodi:
"We strongly recommend using a fuel containing 20% castor oil or castor/synthetic blend with
no more than 10% nitromethane for break-in. We strongly discourage using fuel containing
only synthetic lubricants during the initial break-in period.
- MDS 40 (Rus)? znam samo da ga je prijašnji vlasnik vozio na ricinus koji sam 2 dana otapao sa svih dijelova motora..