Prije podešavanja samog setupa, preporučam skinuti krilca propelera, ili cijeli propeler da se izbjegnu povrede !Podešavanje setupa: može se koristiti i 4 kanalni prijemnik: tada se eleroni spajaju sa y-kablom što valja izbjeći da se postigne dobra uzdužna stabilnost , tj. diferencijal, pa je 5 kanala minum za Rx u tom slućaju ! Hod elerona gore-dole podešava se točno do ruba plastičnih 'wing fences' , a hod kormila na v-repu bi trebao biti ne prevelik, točno koliko ide i eleron prema dole.
Kompenzacija gasa na dubincu nije potrebna, model ide ravno bez dizanja nosa kada se dodaje gas. Moguće je ovdje dodati i druge tipične mixeve i prije samog laširanja: ja sam stavio flaperone, tj. zajednički hod serva gore i dole: gore je speedm, svega 2 mm, a dole kao kočnica koliko i inače ide dole. Učinak nije velik, jer nemamo flapsove, barem ne za kočenje pri slijetanju!
Od ostalih mixeva može se staviti neki omjer combo (kombinacija rep - eleroni), zatim fix položaj za flaperone kod slijetanja, a termo položaj flaperona ne pokazuje nikakav učinak jer ovo nije termičar!
Prije maidena potrebnmo je sve provjeriti; da li je elisa čvrsto fiksirana da ne izleti, da li su dovoljno čvrsti vodovi do kormila i naravno da li krila sa 2 šarafa stoje čvrsto i precizno na trupu. Kod hotlinera ne očekujte opraštanje grešaka!
NAPOMENA: ovo nije model za početnika ! Potrebno je poznavanje elementarnog RC upravljanja, tko je temeljito savladao Bixlera ili neki slićan model, može prijeći na ovaj: razlika je u brzini, jer ovaj modle je brz i nema vremena za korekciju greške.
Kod samog maidena dodati gas na 2/3 i baciti model uvis, ali ne pod strmim kutem. Nakon što model popenjemo na neku visinu (na kojoj se osjećamo sigurnim) ugasiti motor i podesiti osnovni trim: model ne smije skretati ili roniti-pumpati. Dok je podešavanje po dubinu u jedrenju jednostavno, smjer je malo veći problem: treba vidjeti da li se model više naginje (tada podesiti trimanjem elerona) ili zanosi - tada se korigira trimanjem repa.
Konačno regliranje ovisi o našem iskustvu, znanju i želji kako zamišljamo svojstva ovog modela.
Ja sam se na kraju odlučio za 50% EXP-a na eleronima, dubini i smjeru, dual-rate bi se isto mogao dodati, ali samo za velika-mala brzina.
Model leti dosta brzo, skoro kao dobro nabrijani Zagi, upravljiv je precizno ; nikako ne preporučam malu brzinu na maloj visini jer je sklon iznenandnom stalingu bez najave ako brzina padne a da mi to ne primijetimo ! Penjanja su strma, gotovo okomita i za 15 sec ide odokativno na 200 m, približna visina starta neke F5-tice: no ovo nije termičar, jer sa 45 gr /dm2 može se zajedriti samo iznad toplane
!
Što je dobro, a što loše na ovom modelu ?
Dobro: čvrsta i precizna konstrukcija, letne karakteristike brzog hotlinera, brzo dovršavanje kompleta, jednostavna montaza i transport, dovoljno mjesta u trupu za batku i ostali setup
Loše: oštećene vingletice kod transporta i slabunjav ESC, vreo je nakon 30 sec punog gasa, pa preporučam staviti neki bolji, recimo 45 A naviše.
I nekoliko youtube:
polijetanje:
http://www.youtube.com/watch?v=fDxG6wBoiOY letenje:
http://www.youtube.com/watch?v=n8ZXwkGg4ZQ i slijetanje:
http://www.youtube.com/watch?v=0ZtYJ0D8KOs Damir