Odg: Raptor v60
Reply #56 –
Da ovako će se sigurno sklizat i zavrtit će se, nije to problem, to je ok al moraš bit dovoljno daleko da te u toj rotaciji i vrludanju ne pokupi. Ove plave i crvene trakice ne služe za ukras nego za balansiranje i traking. Znate što je to, jelda, jer ste pročitali na Raptortehnique? Ozbiljno pitam jeste li pročitali sve što piše na Raptortehnique? Bez kutomjera za namještat korak ne ić letit. To se M O R A provjeriti. Nekak mi se čini da ne shvaćate taj helić ozbiljno? Osobito jer ste imali posla sa igračkama pa mislite da je isto? E pa nije. Ovo je puno ozbiljnije i opasnije.
Što se tiče tih žica što glume training-gear, bolje ih je skinuti jer ovako će se u kontaktu sa zemljom savinuti i zabosti, te napraviti više štete nego koristi. Šipke od kojih se radi taj training gear moraju biti malo ozbiljnije (karbon fi6 ili al cijev fi8-10) a loptice na kraju veličine teniske loptice (teniska loptica nije dobar izbor jer je preteška). Te loptice služe za bolju orjentaciju kao što kaže wespen, ali i za to da se krajevi šipki skližu i odbijaju od prepreka.
Ja sam svog raptora štelao pola godine dok se nisam usudio poletit. Sve sam isprobao na zemlji i na okretnom stolu, žiro, korak, range test, krivulju gasa (podešavao sa okretomjerom). I onda sam prešao na struju. Jer sam pokušavao po zimi pa nije baš išlo. A i elektro je zgodniji za transport. I puno jednostavniji. I jeftiniji. I ne moram kupovat gorivo (90-tka puno troši). Ali od nitra nisam odustao. Sve ima svoje prednosti i mane, pa tako i struja.
Strpite se još malo, ali to ne znači ništa ne raditi, nego otić kod nekoga ko zna naštelat raptora, motor, žiro da provjeri što ste napravili. Tako da kad se vrijeme proljpša imate sve spremno.
Ako sam dobro primjetio baterija je zalijepljena na nosač, a gore su stavljeni prijemnik i žiro pomoću vezica. To nije dobro. Na raptoru postoji mjesto za senzor žiroa a to je iza osovine gdje je onaj ravni dio. Prijemnik i elektronika žiroa pa i baterija moraju biti montirani u spužvastu gumu i pričvršćeni ili gumicama ili čičak trakom. Ovako kak je na slici elektronika će brzo vrisnut zbog vibracija.
I da ponovim još jednom: raptortehnique, raptortehnique, raptortehnique i tako nekliko puta. Tamo sve piše.
Sve ovo pišem jer sam zabrinut za vašu sigurnost dečki. Inače bi bilo bolje da do svih odgovora na pitanja koja imate dođete sami jer će te tako više naučiti.
Pozdrav
Outrage Fusion 50
Futaba T14SG