@Diogen
vidio sam što i kako izrađuješ i doista spadaš u naprednu sortu modelara - tvoji postovi sa tutorialima u samogradnji su
fantastični, kao i tvoja nesebičnost kada ostalima prenosiš svoja znanja. Ti si klasa za sebe - primjer ostalima na ovom forumu (i šire) i sve što kažeš dobro kažeš. Čak i da lagano pljuckaš nekoga, imaš kredibiliteta za to..
Hvala, hvala
Što se sprdnje starijih modelara na depron tiče - nek se sprda tko hoće, mene ne smeta, jer ja jako dobro znam što radim sa depronom i zašto to radim baš sa depronom. Cilj koji sam si zacrtao, ostvario sam iz prvog pokušaja - za malo love i u kratkom vremenu složio sam avion s kojim sam se zaista izguštao ovog ljeta. Drugi depronac uspješno je poletio drito sa modelarskog stola uz sitna trimanja na prvom letu, a po karakteristikama ispao je ono što sam i očekivao.
A gledaj, to što se tiće te podjele, pa i sprdnje, sve je to uvjetna podjela. Meni su jednako dobri ljudi i oni koji rade samo u depronu i oni koji jednako marljivo rade sa kompozitima uz CAD pripremu, radi se o jednom hobiju koji ima svako pravo shvaćati i baviti se njime na svoj način.
Ono sa čime bi se sprdao mogu slikovito citirati C.Chaplina: 'Nije smiješan čovjek koji je pijan, nego kada pijan čovjek izigrava trezvenjaka'.
Da budem određeniji, na forumima, i na jubitu nači ćeš nekoliko tona materijala o tome kako naši loši servači 'ne centriraju dobro'. Ok, može biti, ali kako su to provjerili? Najčešće servo montiraju na ploću i oko osi rotacija naprave skalu, kao recimo kutomjer ili analogni sat. Na servo stave štapić, kao onaj za ražnjič i vidi molim te servo kada ide naprijed natrag dosta loše i neprecizni vraća u nulu !
Primjer:
http://www.youtube.com/watch?v=TTPFL1-Qm4sE sada problem je u tome što je besmisleno testirati centriranje neopterećenog servača, čemu u modelu služi neopterećen servo ??
Druga i treća greška je što prije vizuelnog testiranja centriranja serva treba provjeriti širinu kontrolnog impulsa za taj servo na stanici i na prijemniku i ako tu nema 'elektroničkog centriranja' što onda očekivati od serva?
Najbolje od svega, uređaj kojim se to može izmjeriti u 1 mikrosekundu točnosti košta 22$ i ima još nekoliko korisnih funkcija.
I to je to, svi bi bili pametni, a ne razumiju se elementarne stvari, pojmovi, zato sam prethodno naveo da je bolje prvo malo FF pa onda se baciti na RC.
Ovakvih primjera imaš ko šodra u modelariji, ali ipak to je hobby, pa neka, imamo pravo sfušati projekte.
Moja intencija je bila zavrtiti ideju da bismo se čak i mi, loši i nevaljali modelari koji gubimo vrijeme sa depronom također mogli natjecati sa tim svojim groznim deproncima u nekakvim kategorijama, sviđalo se to staroj gardi ili ne. Ako niš drugo, brojniji smo i natjecanje bi sigurno imalo dobar odaziv, a i sponzori iz građevinskog sektora nisu za bacit..
Upravo tako smo razmišljali nekolicina nas: najjednostavnije natjecanje bi bilo u preciznom slijetanju: staviš neku krpu na travu i modelar mora sletiti što bliže ! U slućaju Zagija smo i predvidjeli da zadnjih 10 ili više sekundi leta mora biti bez motora, da netko nebi 'navlačio' pa onda čučnuo u ciljanu točku.
Pitam se da li je ta vrla stara garda u stanju isprojektirati kompletan model na računalu u 3D od aviošpera / balze / deprona i napraviti pripremu za lasersko izrezivanje za jedan vikend ? Neka mi se javi takav čiča i častim ga sa janjetinom i pivom.....
Usto, što se 'mladosti tiče', nisam tak jako mlad - imam 38 godina.
Pazi, pazi da ne strada cijelo jato janjadi.. znam ih nekoliko i ne samo iz ZG koji rade respektivne projekte uz CAD pripremu i izvedbu pozicija (laser) i kalupa (freza) na CNC-u !
Uradci nekih od njih su i pobjeđivali u Svjetskom Kupu, dakle nije fušeraj !
LP,
Damir