ajmo radiomatera ima tu pa nek ubace to u kalkulator
Pozdrav svima.
Zanimljivo pitanje.
Mislim da nije potrebno ništa posebno računati jer na 400m s 250mw i dipol antenom (vertikalna polarizacija ako stoji okomito) sigurno je jači signal u prijemniku od signala daljinca (bilo kojega) na 30m.
Zašto??
Zato što po zakonu max izračena snaga svih telekomandi koje rade u ISM bandu dakle na 433mhz u HR jeste 10dbm ili 10mw.
Ka tomu još treba uzeti u obzir da antenica na malenom ključu zasigurno nije niti blizu dobra kao što je na linku jer to nedopuštaju fizičke dimenzije.
Na 433 mhz puna valna duljina je 300/433=cca70cm što znači dipol za 1/4 lambda ili manje ne može stati u kučište daljinca.
Obično se koriste F antene u smd kučištu koje imaju dobit -2.5dbi u odnosu na dipol koji mi koristimo na stanicama.
Razlika od 2.5 db je skoro dvostruko što znači da ključić zrači s cca 5mw što je zanemarivo.
Položaj daljinca pri otključavanju auta je isto tako jako važan jer ako je u položaju koji nije vertikalan signal je druge polarizacije a poznato je da je razlika u polarizaciji kod jačine signala =20db što je 100 puta(sto)-DAKLEN vjerojatno nije problem u tomu.
Isto tako je vrlo važna i modulacija koja se koristi i nije ista kod naših telekomandi i kod auto ključeva, alarma,garažnih vrata, i slično.
Znači- zagušenje prijemnika na quadu zbog smetnji s ISM banda nije vjerojatno.
Uf puno pišem u zadnje vrijeme-
ništa mi ne vjerujte popio sam rakiju.(danas ispečena)